Har han fått för mycket närhet?


Har han fått för mycket närhet?

Fråga

Jag har en son på cirka 3 månader som är född 5 veckor för tidigt. Eftersom han var så liten sa de till mig på sjukhuset att jag skulle ha honom nära mig. Att det var viktigt med kroppskontakt. Så jag ammade hud mot hud, lät honom sova hud mot hud – och till slut så vägrade han sova på nätterna om han inte fick somna hos mig. Nu kan han dock sova själv när han väl somnat, det gick inte tidigare.
Han vägrar att sova på rygg eller sidan på nätterna utan han vill ligga på mage, annars sover han inte alls. Vad ska jag göra åt detta?
De här månaderna har varit väldigt jobbiga och jag har varit väldigt trött men jag hoppas att det är på väg att bli bättre. Jag får lite djupare sömn nu än den första tiden och har börjat drömma, vilket jag inte gjort sedan min son föddes.
Alla säger att jag har skämt bort honom som burit runt på honom och så, men jag har inte kunnat göra något annat för han har behövt så mycket närhet.

Marie

Svar

Jag tycker att du har gjort helt rätt som haft din son så nära intill dig under den här tiden, även om det måste ha varit oerhört tröttande att inte få sova ostört en enda natt. Kanske har du ändå byggt en positiv och nära kontakt till din son på detta sätt och på längre sikt har både han och du igen allt detta arbete många gånger om.
Det låter nu också på dig som att du börjar se en ljusning, i och med att han börjar acceptera att sova för sig själv.
Även om man rekommenderar att barn ska ligga på rygg eller på sidan och sova, fram till dess att de naturligt börjar kunna vända sig själva, så finns det barn som bara inte accepterar detta, och då tycker jag att man som förälder får finna sig i det.

Mats Aili

Ställ en fråga


Klicka här!

NUVARANDE Har han fått för mycket närhet?
NÄSTA Han är vaken varje natt