Har han fått en köldskada?

Har han fått en köldskada?

Fråga

Förra vintern hade min son, då 1,5 år, lite problem med torr hud och eksem. Av den anledningen smorde jag honom ett par gånger med aloe vera på kinden. Tyvärr var jag dum nog att göra det på morgonen, precis innan han skulle till dagis, och efter det hade han en rodnad på kinden hela vintern. Rodnaden försvann i princip i somras, men nu när det har blivit kallare ute har den kommit tillbaka. Kan han ha fått en köldskada? Kommer den aldrig att läka?

”Malin”

Svar

Ja, det kan vara känsligt med ansiktskrämer i sträng köld. Om de innehåller vatten, som aloe vera gör, kan det frysa till is och om krämen mest innehåller fett kan det stänga inne hudens fuktighet som då kan frysa. Är det mycket kallt ute ska man vara försiktig med att vara ute långa stunder med barnet och vara vaksam på eventuella köldskador. Om huden, efter att ha varit rodnad, skulle övergå i gråaktig färg, bli känsellös och rentav kännas som is ska man definitivt gå inomhus.

Som väl är krävs väldigt svåra köldskador för att åstadkomma permanenta ärr, även om man kan se en viss rodnad första tiden. Det är bara när huden har varit riktigt frusen och det uppstått vävnadsskada som det finns risk för permanent ärr. Det låter inte som om ert barn har fått detta.

Mats Aili, barnläkare
NUVARANDE Har han fått en köldskada?
NÄSTA Var kan jag få juridisk hjälp?