Han vill inte ha sex

Han vill inte ha sex

Fråga

Jag är en tvåbarnsmamma som för 1,5 år sedan träffade min nuvarande sambo. Sex fungerade hur bra som helst det första halvåret – innan jag blev gravid och sexlivet blev sämre. Min sambo skyllde på ryggont, trötthet och annat, men lovade att det skulle bli bättre när barnet kom.
Men nu när barnet kommit så är sexlivet nästan helt försvunnet. Jag vill ha sex men inte han. Vi har pratat och grälat om det här, men inget hjälper. Jag vet inte vad jag ska göra. Under graviditeten har jag pratat både med barnmorskan och psykologen, ingen kunde ge mig något råd. Vad är det som är fel?
Jag älskar honom. Han säger att han älskar mig också. Men hur kan man leva så här som vi gör i så fall? Vi kramas sällan. Vi kysser nästan aldrig varandra.
Om han ser att jag är ledsen kramar och pussar han mig och säger att han älskar mig. När vi ska lägga oss frågar han mig om jag älskar honom, jag säger ”ja”, och så somnar vi som vanligt utan sex…

Hjälp

Svar

Vad bra att ni älskar varandra! Fortsätt att visa varandra uppskattning på olika sätt i var­dagen.
Det tar tid att ställa om sig till föräldra­rollen. Ni har ju haft så kort tid att lära känna varandra innan du blev du gravid. Pressa inte din sambo med din besvikelse över att han inte vill ha sex med dig. Det känns lite som att du behöver den bekräftelsen för att känna dig älskad.
Tänk på att du har två barn sedan tidigare, du har en viss vana och därmed ett försprång på att vara förälder. För din man är det kanske första barnet och en oerhört stor omställning i livet!? Han kan känna sig tveksam till om han kommer att klara det. Allt ansvar kan skapa oro och kännas övermäktigt, att sköta jobbet, att vara en bra pappa och samtidigt vara din älskare. Det är inte alls konstigt att det kan ta lite tid att hitta en balans i den rollfördelningen.
Krav och press har inte med sex att göra. Hans spärr har förmodligen med prestation att göra. Han ser din besvikelse, är rädd för misslyckande och så blir det en ond cirkel som kan leda till att han undviker att ta i dig. Hjälp honom genom att prata om er nya situation och om framtiden. Hur ser hans liv ut? Är han orolig för er ekonomi? Har han det jobbigt på jobbet eller är han arbetslös? Är han deprimerad eller orolig för något? Dra inte så höga växlar av att ni har det så här just nu, visa dig glad över ert lilla gemensamma barn och att du är stolt över att han är pappan.
De flesta nyblivna föräldrar känner sig trötta och tidspressade och det drar definitivt ner på lusten. Ha tålamod. Det kan vara bra att uttala att ni ska vänta med samlag, tills lusten kommer tillbaka. För att få tillbaka lusten ska ni kramas och smekas utan press på sex. Sensualitet föder sexualitet. Smeksex är härligt och känns ofta som en frihet, om ni bestämt er för en tids samlagsvila.
Tala också om det som oroar, om vad ni behöver, önskar och vill, inte om vad ni måste borde och ska. Stärk varandras goda sidor och ge varandra uppmuntran och beröm. Tänk på att sex börjar med kläderna på. Allt vad ni gör och säger till varandra i vardagen lägger grunden till en trygg och utvecklande sexualitet. Ha kul, skratta! Gör roliga saker tillsammans. Snart ska du se att lusten kommer tillbaka!
Det är också viktigt med motion. Börja med att ta promenader tillsammans cirka 2–3 gånger i veckan i minst 30 minuter. Förutom att ni får motion och mer energi så är det ett utmärkt tillfälle för samtal. Glöm inte heller att det är viktigt att ni båda får tid för er själva.
Om det känns väldigt låst, kan ni söka hjälp hos någon sex- och samlivsexpert, det snabbar på problemlösningen. Lycka till!

Suzanne Lindström, barnmorska och sexolog
NUVARANDE Han vill inte ha sex
NÄSTA Gravid 3 2008