”Han sover dåligt och är hungrig jämt”

Fråga:

Min son, som är 8 månader och 2 veckor, sover sedan tre nätter jättedåligt och är hungrig jämt.
Vi lägger honom vid 21-tiden, då får han en flaska välling. Sedan vaknar han vid 01-tiden och vill äta, och igen vid ungefär klockan 05. Mellan måltiderna vaknar han många gånger och gråter och är ledsen.
Han äter ganska mycket på dagarna. Jag har försökt att ge honom gröt till natten för att ser om det hjälper, men tyvärr inte.
Jag har ammat honom tidigare, men slutade för omkring fem dagar sedan. Kan det ha påverkat honom, eller vad kan vara orsaken?
Jag och min sambo är jättetrötta och orkar inte ha det så här på nätterna.
/Herr och fru Trötter

Svar:

Att er son vaknar på nätterna kan mycket väl bero på att han saknar amningen och är ledsen. För barn är amningen ofta mycket mer än mat. Inte minst är den rogivande och sövande.
Kanske kan han komma till ro på nätterna om han får ett glas vatten och ni håller om honom eller går av och an med honom i famnen. Just vid 8-månadersåldern är det också vanligt att barn har en period då de är extra måna om att ha föräldrarna nära och inom syn- och räckhåll.
Var sover han – intill er eller i eget rum? Kanske kan det hjälpa honom att sova nära er eller mellan er för en period, om det går att lösa.
Du kan förstås också ta upp amningen igen, om du känner för det, och sluta igen vid ett senare tillfälle.

/Marit Olanders, amningsrådgivare vid Amningshjälpen.

NUVARANDE ”Han sover dåligt och är hungrig jämt”
NÄSTA ”Ger modersmjölkersättningen gaser?”