Tänk om jag får värkar innan mitt planerat kejsarsnitt…

Tänk om jag får värkar innan mitt planerat kejsarsnitt…

Fråga

Jag har blivit lovad ett kejsarsnitt av gynekologen vid mvc. Detta på grund av min oerhörda förlossningsrädsla (är 39 år och har undvikit att bli gravid halva livet av rädsla). Snittet ska göras cirka tio dagar före beräknat förlossningsdatum.
När jag fick detta besked kände jag mig lugn och trygg. Sedan började tankarna mala. Tänk om vattnet går och värkarbetet sätter igång före dessa tio dagar?

Orolig i vecka 16

Svar

Jag tycker att du ska känna dig alldeles lugn. Vi har i dag en mycket hög kvalitet på våra förlossningsavdelningar och kan därför  även ta hand om akuta situationer.
Det allra vanligaste är att man föder sitt barn i den vecka man är beräknad. Om vattnet ändå skulle gå för tidigt eller om du får värkar, ring till förlossningsavdelningen och berätta, så kommer de att ta emot dig och planera för ett kejsarsnitt samma dag.
Både det i förväg planerade kejsarsnittet och det akut planerade kejsarsnittet kommer att kunna ske i lugn och ro. Det viktiga är att du ringer så fort du fått värkar eller när vattnet gått.
Njut nu av din graviditet och det kommande barnet genom att förbereda dig med avslappning och information om kejsarsnitt, amning och föräldraskap så kommer du att vara väl förberedd – både inför förlossning och din mammaroll.

Christina Wahlström, barnmorska
NUVARANDE Tänk om jag får värkar innan mitt planerat kejsarsnitt…
NÄSTA Vad ska jag ta med till BB?