Varför låg han i säte?

Varför låg han i säte?

Fråga

Jag födde en son i november -03 med planerat kejsarsnitt, då han låg i säte. Allting gick jättebra och jag repade mig snabbt.
Jag har fått information om att anledningen till sätesbjudning kan vara livmoderns form, kort navelsträng samt moderkakans placering.
Nu undrar jag om läkarna vid förlossningen kunde se vilken anledningen var till att min son låg med säte och om detta kan hända igen vid nästa graviditet? Står det någonstans i mina papper från förlossningen?
Sedan undrar jag om det finns några rekommendationer om när man kan föda barn igen efter ett kejsarsnitt? Tänker då bland annat på att livmodern har sytts. Funderar på att skaffa barn längre fram, men är ändå nyfiken.

Undrande

Obs! Det här är en äldre artikel ur Vi Föräldrar. Läs mer om när bebisar ligger i säte här: Vändningsförsök – så går det till

Svar

Som du nämner i ditt brev finns det flera anledningar till att barnet ligger med sätet neråt. Det kan antingen bero på livmoderns form eller på livmoderkakans placering. Andra orsaker kan vara muskelknutor i livmoderväggen som påverkar livmoderns form. Detta är saker man brukar skriva om i journalen, i operationsberättelsen.
Det är dock ofta så att det inte behöver finnas någon sådan anledning till att barnet ska ligga med sätet före, ibland blir det bara så ändå. Om man blivit förlöst med kejsarsnitt en gång behöver det inte betyda att man måste bli det nästa gång. Livmodern läker ihop och blir stadig igen. Om man däremot haft någon komplikation vid kejsarsnitten, till exempel en svår infektion, kan läkningen påverkas.
Det är alltid klokt att vid nästkommande graviditet gå igenom den förra förlossningen med en förlossningsläkare och med ledning av det planera inför den kommande förlossningen.
Om kejsarsnittet var okomplicerat och barnet vid nästa graviditet ligger med huvudet neråt är en vanlig vaginal förlossning att föredra framför ett planerat kejsarsnitt. Men förlossningen bör planeras i samråd med mödravårdsläkare eller förlossningsläkare.

Maria Sennström

Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler