Varför bröt jag svanskotan?


Varför bröt jag svanskotan?

Fråga

När jag födde mitt första barn för fyra år sedan, fick jag en spricka i korsryggsbenet och bröt svanskotan, som hamnade lite fel.
När jag födde mitt andra barn för cirka ett år sedan vet jag inte om jag fick någon fraktur, men jag hade väldigt ont länge efteråt. Förlossningen fick avslutas med sugklocka.
Jag undrar varför det händer att man bryter/får en spricka i svanskotan vid förlossningen? 
Handlar det om att mitt bäcken är för trångt? Låg jag i fel ställning under förlossningarna? Är mitt skelett ovanligt ömtåligt?
Vi vill kanske ha ett tredje barn och helst inte göra kejsarsnitt.


Helena

Svar

Nedersta delen av svanskotan kan hos en del människor vara lite längre och vinklas in mot kroppen mer än hos andra. När svanskotan ser ut på det viset kan den bli tilltryckt i samband med förlossningen, så att den yttersta delen får en spricka. Det här är inte farligt men gör naturligtvis ont.
Förlossningsställningen kan möjligen tänkas ha betydelse genom att bäckenets läge påverkas av förlossningspositionen, där huk-sittande med knäna brett isär brukar nämnas. Det är nog ändå så att svanskotans yttersta utskott kan knäckas till lite om den är väldigt vinklad eller lång. Det viktiga är dock att veta att det inte är farligt. Tyvärr har man ont under läkningstiden och kan därför behöva smärtstillande mediciner under läkningen.
Det brukar inte vara nödvändigt att förlösas med kejsarsnitt för att man har haft problem med svanskotan vid tidigare förlossningar. Förlossningarna har dessutom en tendens att bli mindre utdragna när man ska föda sitt tredje eller fjärde barn. 
Maria Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler