Vad är en GBS-infektion?

Vad är en GBS-infektion?

Fråga

Jag är i vecka 25 och har just fått besked (efter en urinodling) att jag har GBS.

Vad är detta, vad beror det på och hur har jag fått det? Har fått läkemedlet Furadantin, hur fungerar det? Tar det bort GBS? Kommer barnet att smittas vid förlossningen om jag inte blir bra? Hur stor är risken att fostret redan är smittat – och vad kan det innebära i sådana fall?

Gravid

Svar

Förkortningen GBS står för Grupp B Streptococker. Det är en mycket vanlig bakterie. Cirka 30 procent av alla kvinnor har denna bakterie i slidan under någon period utan att för den skull ha några besvär.

Om man under graviditeten får bakterier i urinen brukar man behandla det som en urinvägsinfektion. En medicin som man ibland får av läkaren är Furadantin (som enligt fass.se är bakteriedödande, reds anm). Vanligt penicillin som Kåvepenin hjälper också bra mot Grupp B Streptococker. 

Det är ganska lätt att få urinvägsinfektion under graviditeten, så två veckor efter det att man slutat med behandlingen brukar man lämna ett urinprov för att kontrolla så att infektionen inte har kommit tillbaka.

Det är inte farligt för barnet i magen att man har GBS i urinen. Dock kan en urinvägsinfektion som man inte behandlar ibland göra att man får sammandragningar och därigenom kan det tänkas att risken att föda för tidigt ökar något.

Om man har GBS i urinen under graviditeten brukar man i samband med förlossningen ge profylaktisk antibiotikabehandling så att man minimerar risken för att barnet ska smittas. En tidig bakterieinfektion med Grupp B Streptocker kan göra det nyfödda barnet mycket sjukt, så ofta brukar man därför ge en kort förebyggande behandling precis i samband med förlossningen.
 
Med andra ord så har du behandling som verkar bra och behöver inte oroa dig för att barnet ska få några men av att du haft en urinvägsinfektion under graviditeten.

Maria Sennströ
NUVARANDE Vad är en GBS-infektion?
NÄSTA Hur tryggar jag min – och barnets – framtid?