Urinläckage efter förlossningen

Urinläckage efter förlossningen

Fråga

Min bebis är snart 5 månader och jag har fortfarande problem med urinläckage. Efter en vaginal förlossning utan några stygn kom det som en chock att bäckenbotten hade tagit så mycket stryk.
Problemet blir större senare på dagen, efter att jag har druckit och blåsan fyllts på. Då har jag till och med svårt att ta vanliga promenader utan att det läcker.
Jag har kniptränat nästan dagligen och har fått veta att det kan bli bättre när jag så småningom slutar att amma eftersom slemhinnorna ändrar sig då.
Jag undrar nu vad som är rimligt att förvänta sig, kommer problemet någonsin att försvinna av enbart träning? Min barmorska nämnde att det finns ingrepp att ta till men att detta inte görs om jag planerar att skaffa barn igen.
Jag längtar efter att få leva ett fysiskt aktivt liv igen och tycker att det är svårt att inte veta vad jag kan förvänta mig i framtiden. Ämnet känns tabubelagt och jag har därför ingen aning om hur andra upplever detta och om det här är normalt.

Lycklig mamma men orolig idrottare

Svar

Det är mycket vanligt med urinläckage även efter vanliga förlossningar, så du är inte ensam. Om du har problem 5 månader efter förlossningen är det viktigt att du får hjälp för att se hur du bäst ska bli bättre.
Det är precis som du själv skriver så att hormonnivåerna när man ammar gör att slemhinnorna är tunnare och skörare vilket kan påverka urinläckaget. Dock kan man när man ammar ta lokalt verkande hormonsalva – östradiolsalva – som stimulerar slemhinnans tillväxt i slida och urinrör.
Men har du problem är det viktigt att du får hjälp och blir undersökt. Dels för att se att du inte har någon långdragen urinvägsinfektion som kan förvärra besvären, dels för att se hur dina bäcken­bottenmuskler fungerar.
Det finns sjukgymnaster som är specialiserade på att ge råd och behandling till kvinnor som har problem med urinläckage efter förlossningen – så kallade uroterapeuter. Uroterapeuterna är mycket bra på att förklara hur man på ett effektivt sätt tränar bäckenbotten. Det kan vara ganska svårt att ”knipa” på rätt sätt om man inte har fått noggranna personliga instruktioner.
Tag därför kontakt med en gyne­kolog som kan göra en bedömning och se vad du behöver för hjälp. Visst kan det hända att det blir bättre av sig självt, men det är bra om man kan förkorta tiden man har besvär.

Maria Sennström, gynekolog
NUVARANDE Urinläckage efter förlossningen
NÄSTA Kan en 2-månaders bebis äta banan?