När kommer mensen?

När kommer mensen?

Fråga

Jag fick en dotter för 10 månader sedan och slutade amma när hon var 5 månader. Jag har fortfarande inte fått min mens tillbaka.
Är det normalt? Hur lång tid kan det dröja? Finns det något sätt att sätta igång mensen?
Detta var mitt tredje barn och jag planerar inte att skaffa fler, så det är inte därför jag undrar. Jag är mest nyfiken. Jag kan tillägga att jag aldrig har haft regelbunden mens.

/Undrande

Svar

När man fött barn påverkar amningshormonerna kroppen så att ägglossningen, och därigenom även menstruationen, hämmas. Det varierar sedan hur lång tid det tar för menstruationen, och då även ägglossningen, att komma igång.
Att det kan ta fem månader är inte ovanligt, men visst borde menstruationen komma igång under de kommande månaderna. Man kan få regelbundna menstruationsblödningar genom att ta p-piller. Dock tycker jag att man bör kontakta en gynekolog om menstruationen inte kommer igång av sig själv – trots att man inte ammar.
Man måste dock räkna med att man trots allt kan bli gravid – även om man inte har haft någon menstruation efter förlossningen. Ägglossningen kommer ju några veckor före menstruationen, varför det är svårt att säga exakt när ägglossningen kommit igång.

/Maria Sennström
NUVARANDE När kommer mensen?
NÄSTA Måste vi ligga i som kaniner?