Kunde barnmorskan ha gjort annorlunda?


Kunde barnmorskan ha gjort annorlunda?

Fråga

Jag blev igångsatt med dropp efter att vattnet gått 1,5 dygn tidigare. Värkarna kom för fort och var alldeles för kraftiga, jag fick spinal i stället för epidural.
Jag sprack nedåt åt vänster och åt höger, i mellangården och i ringmuskeln och så gick  muskeltrådar av i ändtarmen. Det har nu gått tre månader och jag har fort­farande ont och har stora problem när jag ska på toaletten, vilket brukar resultera i kallsvettning, blödning och gråt.  
Försöker undvika det genom att ta lavemang. Ska på återbesök om två veckor men undrar nu om ni tror att barnmorskan kunde ha ”förutspått” att detta kunde ske. Min barnmorska har sagt att nästa gång får jag kejsarsnitt.

S

Svar

Det är svårt att på förhand kunna förutsäga hur och när en förlossning ska starta. Det är inte heller så att man när man väntar sitt första barn kan säga om förlossningen kan komma att bli långdragen eller kommer att gå snabbt. Att det som för dig gick för snabbt inträffar ibland.
Det kan, precis som du sa, vara svårt att hinna med en ryggbedövning av typen epiduralanestesi (EDA) – utan man brukar i så fall välja spinal­bedövning – vilket du också fick. Vid själva framfödandet ska barnmorskan försöka hålla mot vid bakre delen av slidan för att om möjligt skydda mot brisningar som går ner mot ändtarmsmuskeln. I vissa lägen kan det då vara bra att göra ett så kallat ”klipp” i bakre delen av slidmynningen.
Att före det sista krystskedet säga om man har en risk för att få bristning är svårt. Det är först när det är dags för barnet att födas fram som man kan vidta dessa åtgärder för att i så fall försöka förebygga att man inte får komplicerade bristningar. Det är svårt att säga exakt hur det var för dig utan att gå igenom journalen från förlossningen. På mvc kan man i samband med efterkontrollen planera in ett läkarbesök där man går igenom din förlossning. Det är då  viktigt att man också undersöker slidmynning och ändtarmens slutmuskel.
Maria Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler