Kan jag ha hemorrojder?


Kan jag ha hemorrojder?

Fråga

Det svider till ordentligt ibland när jag bajsar och kommer lite blod på toalettpapperet. Jag funderar på om det kan vara hemorrojder men drar mig för att fråga min barnmorska eller doktor om detta. Jag har trott att det bara drabbar gamla gubbar, men har förstått att man även kan få det i samband med graviditet.
Måste man göra något åt det och i så fall vad? Eller går det över av sig själv?

Undrande trebarnsmamma

Svar

Hemorrojder är mycket vanligt, såväl bland män som kvinnor och även bland unga. Det är en sorts ”åderbråck” på blodkärlen kring ändtarmsöppningen. De kan blöda i samband med toalettbesök och även orsaka smärta. Det är vanligt att man får hemorrojder om man har trög mage och förstoppning och även vid graviditet. Dels kan de uppkomma i samband med förlossningen när man krystar, dels bildas de under hela graviditeten. Det beror på att blodkärlen är mer vidgade på grund av ändrade hormonnivåer.
Det är viktigt att du går till en läkare för undersökning. Mycket för att konstatera att det är från hemorrojderna du blöder, så det inte finns någon annan orsak. Hemorrojder är lätta att behandla med salva eller stolpiller. Ibland kan de också läka ut av sig själva.

Maria Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!

NUVARANDE Kan jag ha hemorrojder?
NÄSTA Kan jag föda naturligt?