Kan godissuget ge diabetes?


Kan godissuget ge diabetes?

Fråga

Jag undrar om mitt stora godissug under graviditeten kan göra att min son, som nu är tre månader, riskerar att få diabetes? Så här i efterhand känner jag en sådan skuld, men då, när jag var gravid, tänkte jag inte på detta.

Äpplet

Svar

Under en normal graviditet anpassas ämnesomsättningen hos modern för fostrets behov. Graviditetsrelaterade hormoner gör att insulinnivån i blodet hos den gravida kvinnan är högre än den är om man inte är gravid.
Det är insulinet som reglerar blodsockernivån och gör så att sockret kan lagras om som energi i form av fett eller glykogen. Vid en normal graviditet hålls blodsockernivån inom normalgränserna av insulinet även om man äter mycket socker, men man kan ju öka i vikt mer än önskvärt.
Om man däremot har sockersjuka eller anlag för sockersjuka, så räcker inte alltid insulinet till för att reglera blodsockret som då kan bli för högt. Det höga blodsockret går över till barnet och påverkar barnet negativt. När man har sockersjuka är det därför mycket viktigt att inte äta för mycket socker. Även vid en normal graviditet är det klokt att inte äta för sockerrik kost.
Modernas hormonreglering är anpassad så att blodsockernivån ändå är normal även om man är sparsam med sockerprodukter.
Övervikt kan ge en ökad risk för att utveckla sockersjuka.
Men man kan inte direkt säga att man vid en normal graviditet utsätter barnet för en risk att få diabetes om man äter sockerrik föda.
Maria Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler