Kan jag äta sushi?

Kan jag äta sushi?

Fråga

Jag undrar om man kan äta sushi under graviditeten? Allt är väl inte rått, till exempel är väl räkorna kokta?

Hanna

Svar

Det finns lite olika tankar kring sushi beroende på vem man frågar. Vi presenterar vad barnmorskan och dietisten anser, samt länk till livsmedelsverkets hemsida.

Barnmorskan Christina Wahlström:
”I dag anser man att sushi är okej att äta som gravid. Det viktigaste är att allt är mycket färskt, och att man inte äter av någon fisksort som Livsmedelsverket säger att man ska undvika under graviditeten. Försäkra dig om att restaurangen eller butiken har färska produkter. Har sushi-laxen varit fryst först så har inga bakterier kunnat växa till sig – men bakterien listeria kan dock överleva.
Fast listeriainfektioner är mycket ovanligt hos gravida. För att bli sjuk eller överföra smitta till barnet krävs relativt stora mängder bakterier.”

Dietisten Sara Ask menar att man för säkerhets skull bör vara försiktig. Här förklarar hon varför:
”Eftersom fisken är rå kan den innehålla skadliga bakterier, virus eller parasiter. Risken är inte så stor, eftersom de flesta sushirestauranger känns fräscha och bra, men det är onödigt att chansa. Därför känns det kanske säkrast att avstå från sushi gjord på rå fisk under graviditeten. På många ställen finns alternativet ”Mamma-sushi”, som bland annat innehåller avokado, räkor (de är nämligen inte råa), crabsticks och tofu. Det brukar vara ett bra alternativ. Så fort bebisen är ute är det okej med sushi på rå fisk igen, det vill säga: det är inget man behöver undvika under amningen.”

Reds amn: I Vi föräldrar Gravid 3/2006 skrev vi om sushi för gravida. Där står att läsa: ”Undvik, av miljögifts- och bakterieskäl sushi med tonfisk, stor hälleflundra, svärdfisk och pilgrimsmussla (om den är rå)”.

För mer information om vilken fisk som är lämplig när man väntar barn, se Fisklistan, på slv.se under Livsmedelslista för gravida. 

Redaktionen
NUVARANDE Kan jag äta sushi?
NÄSTA Jag är så trög i magen