Jag hade två moderkakor


Jag hade två moderkakor

Fråga

Jag födde en son för en vecka sedan. När barnmorskan tittade på moderkakan sa hon att det såg ut som att det varit två barn från början, eftersom jag hade två nästan lika stora moderkakor som bildade ett hjärta. I min journal står det att jag hade två placentor, nästan lika stora. Under graviditeten hade jag två blödningar i vecka 6 och vecka 8. Vad tror ni? Har det varit två barn eller är det något annat?


Malin

Svar

Det förekommer att en kvinna blir gravid med tvillingar där det ena fostret mycket tidigt slutar att utvecklas och går under. Det kan då eventuellt ge en riklig blödning men ändå fortsatt normal graviditet med det andra fostret. Detta är dock mycket ovanligt.
Det finns också beskrivet att man kan se rester av det lilla fostret i den kvarvarande moderkaksvävnaden. Man kan dock inte säga att formen på moderkakan eller att förekomst av två moderkakor säkert talar för att det varit ett till foster från början av graviditeten. Ibland kan en mikroskopisk undersökning av moderkakan vara till hjälp.
I samband med förlossningen ser man hur moderkakan ser ut – medan beskrivningar efteråt ibland kan vara något svårtolkade. Det kan vara klokt att ta kontakt med den barnmorska eller läkare som förlöste dig för att eventuellt få en närmare förklaring.
Det är dock relativt vanligt att moderkakan kan ha en lite annorlunda form och det förekommer också att man kan ha två moderkakor fast man fött ett barn.

Maria Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler