Jag läcker!

Jag läcker!

Fråga

Jag har två barn, en flicka på 3 år och en pojke på 10 månader. Mitt problem är att jag kissar en skvätt vid lyft, nysningar, host, skratt, hopp, träning och så vidare. Har kämpat med knipövningar, men inte märkt någon skillnad.
Gör jag fel? Är detta vanligt?
Ingen pratar om detta problem.

Akinna

Svar

Det är mycket vanligt att kvinnor läcker urin när de nyser, skrattar, lyfter tunga saker eller hostar till. Bäckenbottenmuskulaturen blir slappare efter en graviditet.
Knipövningar efter förlossningen ska hjälpa till att träna upp bäckenbottenmusklerna. Men man ska inte behöva ha problem med urinläckage som hindrar en i det dagliga livet när tio månader har gått efter förlossningen. Kontakta en gynekolog så att du blir undersökt.
Gynekologen kan då se vad du kan behöva för behandling. Det stämmer att det kan vara svårt att ”knipa” på rätt sätt, så visst kan det vara bra att få instruktioner av exempelvis en uroterapeut. En uroterapeut är en sjukgymnast med specialutbildning på bäckenbottens funktion. Självklart ska du fortsätta med knipövningar som tidigare, men kontakta en gynekolog så att du får mer hjälp.

Maria Sennström
NUVARANDE Jag läcker!
NÄSTA När gåstol?