Har marijuanan skadat barnet?

Har marijuanan skadat barnet?

Fråga

Jag är 23 år och i femte veckan av min första graviditet. Jag är fundersam över huruvida jag kan behålla barnet eller om en abort är nödvändig. Det är nämligen så att jag har rökt marijuana varje dag de senaste månaderna. Jag slutade givetvis med detta när jag insåg att jag vad gravid.
Nu undrar jag om detta har skadat fostret och på vilket sätt? Både jag och min kille vill verkligen behålla barnet. Men jag är jätterädd att det ska vara missbildat eller skadat.

Tacksam för svar

Svar

Marijuana innehåller tetrahydrocannabinol (THC) som är ett fettlösligt ämne. Eftersom det ämnet även går över till fostret, ska man undvika att röka marijuana under graviditeten. Det är inte visat att risken för missbildningar ökar, men djurstudier har visat att det finns en ökad risk för missfall och även för att barnet ska växa för lite (få hämmad tillväxt) under graviditeten.
Hjärnans utveckling tycks också kunna påverkas med en risk för nedsatt förmåga att tolka synintryck, koncentrationssvårigheter med mera. De här slutsatserna har man dragit utifrån studier om gravida kvinnors marijuanabruk under hela graviditeten.
Fostret utvecklas successivt under hela graviditeten. Negativ påverkan av fostret de första fem veckorna av graviditeten kan ge en ökad risk för missfall. Man kan dock inte av de data som hittills är kända dra slutsatsen att barnet behöver få några men av att man brukat marijuana de första fem graviditetsveckorna. 

Maria Sennström
NUVARANDE Har marijuanan skadat barnet?
NÄSTA Vilka mediciner vågar jag ta?