Gravid – men inte glad

Gravid – men inte glad

Fråga

Det känns jättekonstigt, men jag vet att jag nu är gravid. Dessvärre har jag inte varit glad en enda gång sedan beskedet.
Vi har länge försökt att bli med barn, så det borde inte vara någon överraskning att graviditetsbeskedet förr eller senare skulle visa positivt. Men jag hade hoppats att det skulle kännas rätt. Vad ska man göra när man helt plötsligt nästan bara ser problem med att vara med barn?

Ledsen

Svar

Man ska bland annat göra det du gör! Vi ska grotta ner oss i de mörka tankarna man kan få under graviditeten. Så gör de flesta av oss. För hur skulle vi annars kunna bli bra och ansvarstagande föräldrar? Det är ju problemen vi måste ta tag i och försöka lösa och förbereda oss på. Glädjen och det positiva med att vänta barn och ha barn, behöver vi inte förbereda oss inför. Det kommer av sig själv.
Det är först nu, när du är gravid på riktigt, som du kan börja inse vad det betyder att ta ansvar för ett alldeles eget litet barn. Det är först nu som du på riktigt kan börja fundera på vad du vill ge ditt lilla barn och vad du har med dig från din egen barndom och från dina egna erfarenheter, som du vill ge vidare eller förändra för att ditt barn ska få det bra. Miljoner tankar måste gå genom våra huvuden innan vi blir föräldrar. Innan vi väntar barn har vi drömmar om hur det ska bli. Men när det väl är ett faktum måste vi kunna se realiteterna. Det är först då vi kan göra det.
Din reaktion är en mycket vanlig reaktion. Särskilt om man har lätt för att drömma och fantisera och ta ut saker i förskott. Det hör liksom ihop. Det är därför jag har skrivit boken Oron som gör oss till bättre föräldrar tillsammans med Kristina Hofsten. För om vi inte funderar igenom svårigheter och problem, så skulle vi inte bli så bra föräldrar. Det är ju först när vi i vår fantasi går igenom problemen som vi kan göra något åt dem.
Och så måste vi prata! Vi måste tänka och prata och tänka mycket. Med vår partner, med våra föräldrar, våra vänner, och ibland även med proffs, som barnmorskan på mvc och psykologen, eller som du gör när du skrivit till Gravid. Psykologer finns också ofta knutna till mvc.
Och ur alla dessa tankar öppnar sig vägen till föräldraskapet som gör att du kan ta emot just ditt barn och bli just den mamma som ditt barn behöver. Det är i alla fall så jag ser det.

Malin Alfvén
NUVARANDE Gravid – men inte glad
NÄSTA Farligt med massage?