Frågor om folsyra

Fråga:

Jag har ätit folsyra sedan innan jag blev gravid. Nu är jag i vecka 10. Avsikten är att försöka förhindra ryggmärgsbråck och gomspalt, enligt livsmedelsverkets rekommendationer.
Hur länge bör man fortsätta med folsyratillskott? När är dessa känsliga organ hos fostren färdigutvecklade så att man riskfritt kan sluta?
Jag fick missfall i vecka 11 för fyra månader sedan och är mån om att göra allt rätt den här gången. När jag påbörjade den graviditeten kände jag inte till vikten av att äta folsyra.
Jag vet att det är mycket som man inte kan påverka när man väntar barn. Det enda man själv kan påverka är ju kost, motion, sömn – och att undvika stress.
Jag äter vanligtvis mycket frukt och grönsaker, samt en allsidig kost. Jag tycker tabletterna är en smart lösning när man behöver få i sig extra folsyra eftersom det annars krävs en massa extra planering kring maten för att få i sig den rekommenderade mängden.

/Undrande

Svar:

Att äta extra tillskott av folsyra rekommenderas ofta när man haft komplicerade graviditeter tidigare. Brist på folsyra kan vara en del av orsaken till allvarliga missbildningar hos fostret som bland annat ryggmärgsbråck.
Folsyra är ett viktigt vitamin som man kan ha svårt att få i sig med kosten, i tillräcklig mängd. Man ska börja ta folsyratillskottet redan när man planerar att bli gravid – helst cirka fyra veckor innan graviditeten.
Man bör fortsätta att ta folsyretabletterna under graviditetens tre första månader, men kan även fortsätta med dem under hela graviditeten.
Ju längre man kommer i graviditeten desto mer utvecklade blir fostrets organ, men det är en successiv utvecklingsprocess. För att förebygga ryggmärgsbråck är det precis vid de första graviditetsveckorna som det är som viktigast att man inte har för lite folsyra, men man rekommenderar ändå att fortsätta med folsyratillskottet under en längre period.
Det låter som om du har en bra förebyggande behandling, men tala med läkaren och barnmorskan på din mödravårdscentral, så att de kan stötta dig under resten av graviditeten.

 

/Maria Sennström
NUVARANDE Frågor om folsyra
NÄSTA Kan jag äta sushi?