Okej med alkohol inför ägglossning?

Fråga:

Jag och min man vill försöka få barn tillsammans. Vi ska på bröllop en vecka efter att jag haft ägglossning. Jag undrar om det är farligt med alkohol, ifall jag skulle vara gravid då. Jag kommer ju inte att veta förrän efter bröllopet om något hänt. Jag vill ju inte riskera något.

Längtar efter barn

Svar:

Vad härligt det låter med bröllop och planering av en ny liten familjemedlem. Det är många saker som är viktiga när man ska planera en graviditet: Det är viktigt att äta rätt kost, och det gäller även mannen, så att hans spermiekvalitet är hög. Och tänka på att hans spermiekvalitet kan försämras av alkohol.
    Kvinnan bör tänka på att äta frukt och grönsaker och produkter med omega 3 och 6 i rätt proportioner. extra tillskott av folsyra är viktigt för att förebygga ryggmärgsbråck hos barnet.
    Det finns ingen koppling mellan det befruktade ägget och mamman innan fostret trängt in i livmoderväggen och en moderkaka bildats. Så tidigt påverkas inte fostret av vad mamman äter och dricker.
   Rekommendationen är ändå att man bör avstå från alkohol när man planerar att bli gravid, och att det gäller såväl man som kvinna.

Christina Wahlström, barnmorska och grundare av mödravårdsmottagningen Mama Mia.

NUVARANDE Okej med alkohol inför ägglossning?
NÄSTA Listeria i laxen?