”Hur märks listeria?”

Hur vet man om man drabbats av listeria när man är gravid? Vilka är symtomen? Två experter svarar.

 

Fråga:

Jag har funderat mycket på det här med listeria. Jag vet med mig att jag åt opastöriserade ostar och lax som varit vakuumförpackad innan jag visste att jag var gravid. Därför undrar jag: Märker jag själv om jag får en listeriainfektion? Eller kan listeria så att säga bara drabba bebisen, utan att jag förstår att jag har fått i mig bakterien? Och om jag själv blir sjuk av listerian, hur är då symtomen?

Jag undrar också hur det är med vakuumförpackade livsmedel i allmänhet, som vanlig rökt skinka.

/Vera

Svar från Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket:
Låt mig först säga att det är mycket ovanligt att gravida smittas av listeria. Normalt handlar det i Sverige om något eller några enstaka fall per år, så risken att drabbas även om man har ätit opastöriserade ostar eller vakuumförpackad lax är mycket liten.

När en gravid kvinna drabbas av listeriainfektion är symtomen oftast lindriga – det kan vara feber, eller feber i kombination med influensaliknande symtom (huvudvärk, muskelvärk, illamående).

Att smittas av listeria via mat är som sagt sällsynt, men om man vill minska risken ytterligare kan man undvika att äta mögel- och kittostar samt vakuumpackad fisk eller skivat smörgåspålägg mot slutet av hållbarhetstiden. Läs gärna mer om kostråd till gravida på livsmedelsverket.se.

Svar från Maria Sennström, gynekolog: Om en gravid kvinna smittas av listeria och får symtom med feber och lätt influensaliknande symtom som huvudvärk, muskelvärk, ryggvärk och magbesvär så finns viss risk för överföring till fostret. Risken är större om detta inträffar efter femte graviditetsmånaden.

Om man inte har haft några symtom finns det ingen anledning att misstänka att man har haft en listeriainfektion som kan ha förts över till fostret.

NUVARANDE ”Hur märks listeria?”
NÄSTA ”Min tjej vill inte ha sex nu när hon är gravid”