Kan man gå på konsert när man är gravid?

"Gå på rockkonsert när jag är gravid?"

Kan fostret ta skada av att man som gravid går på konsert? Utifrån den senaste forskningen vet man faktiskt inte säkert.

Gå på konsert som gravid?

Jag är gravid i vecka 22 och planerar att gå på en rockkonsert om två veckor.

Jag undrar nu om fostret på något sätt kan ta skada av detta. Är ljudnivån för hög? Vi kommer inte att stå långt fram.

/Emma

Jenny Selander, forskare vid Institutet för miljömedicin, Karolinska institutet:

”Fostret är delvis skyddat mot ljud utifrån, men höga ljudnivåer passerar bukväggen och in till fostret. Studier har visat en ökad risk för bland annat hörselskada och låg födelsevikt hos barn vars mödrar utsatts för långvarig exponering av höga ljudnivåer under graviditeten.

Det är ännu oklart hur långvarig exponering som krävs för hälsoeffekter och när under en graviditet höga ljudnivåer kan vara skadliga. Därför går det i dagsläget inte att säga om en enstaka rockkonsert är skadligt för fostret eller ej."

 

Uppdaterad och granskad: 24 november 2016. Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!Vi Föräldrar Gravid är ute i butik nu!Klicka här för att beställa det senaste numret!

Glöm inte att följa oss på facebook


Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler