"Gå på rockkonsert när jag är gravid?"

Kan fostret ta skada av att man som gravid går på konsert? Professor Hugo Lagercrantz svarar.

OBS! Sedan nedanstående svar skrevs har det kommit nya forskningsrön. Detta är därför under uppdatering.

Fråga:

Jag är gravid i vecka 22 och planerar att gå på en rockkonsert om två veckor.

Jag undrar nu om fostret på något sätt kan ta skada av detta. Är ljudnivån för hög? Vi kommer inte att stå långt fram.

/Emma

Svar:

Visst kan rockmusik höras av fostret. Det är väl dokumenterat att nyfödda barn känner igen sång och musik som de hört många gånger under fosterlivet. Starka känsloupplevelser kan också påverka fostret. Man har till exempel registrerat att fostrets puls ökar om mamman ser en skräckfilm. Men i princip förefaller fostret vara väl skyddat och torde tåla en rockkonsert.

Den gravida kvinnan måste utsättas för utomordentligt svåra stressmoment för att fostret verkligen ska ta illa vid sig. Svår stress, som vid krigsupplevelser, kan minska blodflödet till moderkakan hos den gravida kvinnan. Men frågan om hur stress överförs till fostret är inte helt klarlagd. De vanliga stresshormonerna passerar i princip  inte moderkakan.

/Hugo Lagercrantz, professor vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och författare (har bland annat skrivit Vår barn­läkarbok tillsammans med barnläkaren Salomon Schulman)


Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler