Är jag gravid trots p-stav?

Fråga:

Jag har haft p-stav i åtta månader nu. Jag har hittills haft mens varje månad, men inte nu längre. Mensen har varit lite olika långvarig. ibland en vecka, ibland kortare. De senaste två månaderna har jag inte haft någon mens alls. Jag har gjort ett graviditetstest som var negativt.
   Kan det vara så att mensen har blivit förskjuten så här länge? eller kan jag vara gravid trots negativt test och trots p-stav? Behöver jag göra ett nytt graviditetstest?
   Jag har hört att p-staven kan ge graviditetssymtom, till exempel känns min mage lite svullen ibland.
P-stav och ingen mens

Svar:

P-staven är ett säkert preventivmedel. Det innehåller ett gestagent hormon som förhindrar graviditet och som gör att menstruationsblödningen ofta blir mycket sparsammare för att ibland helt utebli. Ungefär var tionde kvinna som har p-stav får förändrade menstruationsblödningar när de använder p-stav som preventivmedel. Ofta kan menstruationerna bli glesare för att sedan helt upphöra.
    Det betyder att du inte behöver oroa dig för att du är gravid. Så länge du har kvar p-staven och den inte suttit för länge (den skyddar mot graviditet i 3 år) kan du inte bli gravid.
    Reds anm: Enligt preventivmedel.nu kan p-staven bland annat ha följande biverkningar:
    Mycket vanliga (1 av 10 kvinnor): huvudvärk, akne, bröstspänningar, viktökning och oregelbundna mens- blödningar. Vanliga (1–10 per 100 kvinnor): illamående, gaser i magen med flera symtom.

Maria Sennström, överläkare i obstetrik och gynekologi vid Karolinska universitetssjukhuset Solna.

NUVARANDE Är jag gravid trots p-stav?
NÄSTA Kan jag föda normalt nästa gång?