Får jag pension när jag är hemma med barn?

Får jag pension när jag är hemma med barn?

Fråga

Jag har sagt upp mig för att kunna fortsätta vara hemma med barnen. Hur blir det med min pension? Vad gäller för regler när man tänker på a-kassan, ska jag fortsätta betala in pengar dit eller tjänar det ingenting till?
Om jag börjar studera kanske det är lönt att fortsätta betala in till a-kassan? Har även en fundering på att starta eget.

Jenny

Svar

Din framtida, allmänna pension bygger på dina intjänade pensionsrätter. När du är hemma med barn får du pensionsrätt för barnår. Det kan du få för de första fyra åren.
Pensionsrätten kan räknas fram på tre sätt. Ett sätt är att du får pensionsrätt motsvarande den inkomst du hade året innan barnets födelse. Två andra metoder används också. Försäkringskassan räknar fram det bästa alternativet för dig.
Reglerna mellan a-kassor varierar något, så ring och prata med din a-kassa. Generellt bör du vara med när du inte jobbar, det är ju nu du kan ha nytta av a-kassan.
Men du kan aldrig få ersättning från a-kassan så länge som du studerar. När a-kasseavgifterna nu har höjts kraftigt har därför många studenter valt att inte vara med.
Tänk på att om du går ur a-kassan får det konsekvenser. Om du vill gå med igen när du börjar arbeta dröjer det 12 månader innan du har rätt till ersättning från a-kassan.
I framtiden bör du tänka på att tjänstepensionen är en mycket viktig del av din totala pension. De flesta arbetsgivare med kollektivavtal betalar in tjänstepension åt dig, pengar som växer och betalas ut när du går i pension. Fråga efter det vid din nästa anställning.

Hans Bolander, ekonomijournalist
NUVARANDE Får jag pension när jag är hemma med barn?
NÄSTA Farligt med täta graviditeter?