Vår son har pungbråck


Vår son har pungbråck

Fråga

Vår tre månader gamla son har pungbråck och ska så småningom opereras för detta. Vad jag förstått är det ett litet ingrepp och det oroar mig inte, men jag har hört att vår bebis måste vara utan mat och dricka före ingreppet.
Finns det något annat man måste ta i beaktande före operationen?

Sippan

Svar

Pungbråck är vanligt och behöver oftast opereras, det går sällan/aldrig över av sig självt. Det orsakas av en svaghet i bukväggen så att innehållet i bukhålan kan tränga neråt. På pojkar oftast ner i pungen, på flickor till ljumsken eller lårets insida. Faran är framför allt så kallad inklämning, att en tarmslynga fastnar och blir "inklämd", då får barnet svåra smärtor och oftast kräkningar. Bråcket måste då opereras akut.
Det bästa är förstås om man kan operera i ett lugnt och planerat skede. Det är då ett relativt litet rutiningrepp. Barnet får narkos och sover då djupt och utan smärta under operationen, med vätska och näring genom dropp. Eftersom magsäcken måste vara tom när man blir sövd, ska barnet inte äta något på minst 4 timmar innan ingreppet. Rådgör med personalen på avdelningen.
Mats Aili

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler