Ska bebisar ha solkräm?

Ska bebisar ha solkräm?

Tänk på att:


  • Barn under ett år inte ska vara i direkt solljus över huvud taget. Små barn kan skuggas med till exempel parasoll, soltält eller UV-skydd till barnvagnen i kombination med att barnet har kläder och solhatt.
  • Barn, oavsett ålder, bör vara i skuggan eller inomhus mitt på dagen när solen är som starkast (kl 11-15).
  • Det bästa solskyddet för barn är kläder, hatt och solglasögon. Solkräm kan användas som komplement där kläder inte täcker.
  • Det finns solkräm som är vattenfast, särskilt anpassad för barn och som har hög solskyddsfaktor (minst SPF 30).
  • Solen är oftast starkare utomlands än i Sverige. Då är det ännu viktigare att solskydda sitt barn.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Fråga

Jag läste artikeln om solskydd för de minsta i Vi Föräldrar nummer 6 i år. Där står bland annat att man ska smörja in barnet flera gånger om dagen – och att det ska vara rikligt.
Gäller detta även barn under 1 år? Vår läkare på BVC sa att man inte ska använda solkräm på barnet det första året, eftersom man inte vet hur mycket som tas upp av kroppen. Vad rekommenderar ni?

Solkräm eller inte?

Svar

Som jag ser det ska man inte använda solkrämer på barn under cirka 1 år. Det har skrivits om att en del ämnen som kan tänkas vara farliga, hos små barn kan släppas in i kroppen genom huden.
Hudläkare rekommenderar parasoll och kläder för att skydda sig mot solen. Solskyddsmedel ska endast användas som komplement.

Mats Aili

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler