Mitt barnbarn bara skriker


Mitt barnbarn bara skriker

Fråga

Jag är förtvivlad över mitt yngsta barnbarn, hon är fyra månader.Hon skriker jämt när hon är vaken. Föräldrarna har varit på barnakuten många gånger och läkaren säger att hon har en outvecklad magmun. Hon har fått medicin för det men inget hjälper. Hon sover nästan jämt, den stund hon är vaken så skriker hon hela tiden, vi kan inte lugna henne. Hon har aldrig legat på mage och joller är det inte mycket av.
Jag ser att hon ser olycklig ut. Vad ska vi göra? Jag själv har haft tre egna barn och fyra barnbarn så jag ser att det är något allvarligt fel. Kan  en baby vara deprimerad?
 
Undrande

Svar

Det låter ju verkligen oerhört plågsamt detta att ditt barnbarn skriker förtvivlat under i stort sett hela sin vakna tid, att hon sover mycket, och att hon inte jollrar. Det är möjligt att man kan vara deprimerad redan i denna späda ålder, men det finns många andra möjligheter, som först måste undersökas.
Ni har ju gjort helt, rätt, sökt hjälp för henne, men hittills har man alltså inte funnit någon orsak.
Tyvärr blir det ju ofta så att man söker barnakuten och då får en ny läkare varje gång, en läkare som kanske är stressad och inte riktigt hinner sätta sig in hela problemet.
Det bästa rådet jag kan ge är därför att försöka få kontakt med någon eller några få barnkunniga personer (läkare och/eller sjuksköterskor), som kan lära känna barnet och föräldrarna, och följa utvecklingen på nära håll och vidta de undersökningar och åtgärder som behövs.
Ibland är det väldigt svårt att ställa diagnos på så små barn som fyra månader, men successivt brukar bilden klarna, och då är det ju viktigt att man som läkare haft möjlighet att följa händelseförloppet.
Mats Aili

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler