Hon skriker sig blå


Hon skriker sig blå

Fråga

Mitt barnbarn, tre veckor gammalt, blir blå ovanför munnen när han skriker. Barnläkare har kollat honom och säger att det inte är något fel på hjärtat eller lungorna, han har bra syresättning, och att barn kan bli så här. Kan ni ge mig en förklaring, känner mig lite orolig, tack.

Orolig

Svar

Att få en blåaktig färgskiftning runt munnen är vanligt hos små spädbarn, och brukar tillskrivas att de har så tunn hud, och kanske omogenhet i regleringen av genomblödningen i huden. Ett liknande fenomen kan ses om de blir lite kalla. Då kan huden hos små barn, på till exempel armar och ben bli, som man säger, marmorerad, även detta helt ofarligt. Om barnet däremot är blå även på läpparna, och verkar ha ansträngd andning, så ska man undersöka om det kan vara problem med hjärta eller lungor. Det förekommer ju till exempel hjärtfel där blodet syresätts dåligt, och där en operation blir nödvändig.
 
Mats Aili

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler