Är vår 1-åring laktosintolerant?

Är vår 1-åring laktosintolerant?

Fråga

Vår son är 13 månader och den senaste tiden har hans avföring varit märklig. Den är omväxlande lös och fast. De gånger det är löst är det diarréliknande och väldigt slemmigt. Ibland har det kommit nästan bara slem och det luktar riktigt illa – som gammalt bajs på typ ett utedass.
På bvc har de inte verkat oroade och föreslog först att vi skulle dra ner på fullkornet. Vi bytte från mild fullkornsvälling till majsvälling och banangröt i stället. Vi trodde på en snabb förbättring men så blev det inte.
Då sa man på bvc att i och med att sonens pappa är grek så kan det vara så att att han saknar det enzym som vi nordbor har för att bryta ner mjölksocker. (Min man tål mjölk och har aldrig haft problem). Rådet var i alla fall att köpa laktosfri välling. Saken är den att den vällingen gillar han inte alls och innan jag börjar med att på allvar försöka få in den i hans kost, så vill jag ju vara säker på att det verkligen är frågan om laktosintolerans.
Jag tycker att det är läskigt att experimentera fram och tillbaka utan att vara säker. Kan man ta något prov för att få diagnosen bekräftad? Vår son verkar inte ha ont i magen, och är för det mesta en mycket glad liten pojke som går upp i vikt som han ska. Välling dricker han morgon och kväll. Han sover också som han ska. Jag är frustrerad och det där slemmet skrämmer mig då jag vet att det hos vuxna kan vara ett tecken på cancer i tjocktarmen. Ska jag sluta med välling helt och hållet?

US

Svar

I den här åldern är det inte ovanligt att bajsa löst, ibland slemmigt och med osmälta saker, som till exempel morötter, ärter, majskorn, i avföringen. Om barnet mår bra och går upp normalt i vikt är det ofta inte sjukligt. Ibland kan extra tillförsel av fett, exempelvis majsolja, ge en förbättring.
Det är sant att laktosintolerans, alltså oförmåga att bryta ner mjölksocker, kan vara en orsak: antingen ärftligt orsakad eller som ett tillfälligt resttillstånd efter en maginfektion. Matallergi, glutenintolerans, eller olika tarminfektioner kan också övervägas. Cancer i tjocktarmen är, som väl är, väldigt ovanligt i denna ålder.
Det bästa är att vända sig till en barnläkare om det inte snabbt blir bättre och i synnerhet om viktuppgången avtar.
Det finns enkla och relativt tillförlitliga tester för de flesta av ovanstående tillstånd. Man bör egentligen inte själv experimentera med dieter, eftersom detta kan försvåra för läkaren att sätta rätt diagnos.

Mats Aili
NUVARANDE Är vår 1-åring laktosintolerant?
NÄSTA När kan vi börja sovträna vårt barn?