Mjölken sinar när jag har tränat

Mjölken sinar när jag har tränat

Fråga

Jag är en mycket aktiv person som tränade mycket före och under min graviditet. Nu är vår son 2 månader och jag har börjat träna lite mer igen. Mitt problem är att jag upplever att mjölken sinar när jag har tränat.
Jag brukar amma eller pumpa ut lite mjölk innan jag tränar (så att min sambo kan mata honom medan jag är i väg). När det sedan är dags för nästa mål mat (tidpukten brukar variera, men oftast är det 2–3 timmars mellanrum mellan måltiderna) verkar han frusterad och drar och sliter i bröstet. Jag får byta bröst, vilket jag vanligtvis inte brukar behöva. Brösten känns helt tomma efteråt.
Finns det nåt knep eller tips ni kan ge mig? Är de så att kroppen ger energi till mina muskler och organ innan den ger energi till det som blir bröstmjölk?
Jag tog upp detta med vår kontakt på bvc, men hon gav mig bara de vanliga råden om att äta ordentligt och vila. Har du någon idé eller teori anående detta?
Undrande

Svar

Funkar amningen smidigt under resten av dygnet, och din son mår bra och går upp i vikt så finns mjölken där. Däremot kan hård träning göra att det kommer mjölksyra i mjölken så att den smakar annorlunda efter att du har tränat.
Det råd jag har hittat i litteraturen är att mjölka ut så mycket mjölk som möjligt innan du går och tränar och att du eller din sambo sedan ger sonen den mjölken medan mjölksyran går ur din kropp och mjölken. Du behöver inte mjölka ur och slänga mjölk, den renas från mjölksyra i takt med att mjölksyran försvinner ur resten av kroppen.

Fotnot: Det är bara vid mycket hård träning det kan komma mjölksyra i mjölken, inte vid vanlig motionsträning.
Marit Olanders, Amningshjälpen

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler