Kan jag äta lättprodukter?


Kan jag äta lättprodukter?

Fråga

Hur påverkas bröstmjölken om jag väljer lättprodukter av smör, ost, mjölk? Blir mjölken "tunnare" då? Jag vill ju att mitt barn ska gå upp i vikt ordentligt men själv vill jag gå ner. Det sägs ju att allt mamman äter går över i bröstmjölken och i så fall borde jag ju för min 3-månaders dotters skull bara äta feta mejeriprodukter och gärna hälla i mig en extra skvätt grädde. Eller?
Lönnfet mamma i Vilhelmina

Svar

Det är riktigt som du säger att det som mamman äter under amningsperioden går över i bröstmjölken – vitaminer, mineraler men också alkohol, läkemedel med mera.
Dock är det inte så att mängden näring och energi i form av fett, protein och kolhydrater i bröstmjölken förändras i någon större utsträckning beroende på kosten. På 80-talet fann man i en jämförande studie mellan etiopiska och svenska kvinnor att bröstmjölkens energi och näringssammansättning inte varierade i någon högre grad, trots att mammornas kost skiljde sig mycket.
Ät normal kost – du behöver inte hålla "fett-diet" för att ditt barn ska må bra. Det är dock klokt att undvika bantningsprogram eftersom det kan ge en ensidig och kanske vitamin- och mineralfattig kost.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler