Hur får jag stopp på mjölken?

Hur får jag stopp på mjölken?

Fråga

Min dotter, som är snart 6 månader, har börjat med smakportioner i form av puré och gröt. Sedan två månader får hon Baby semp som tillägg till amningen eftersom hon halkat efter lite i viktkurvan. Sedan två dagar vill hon absolut inte amma. Äter annars allt som vanligt men vill inte ta bröstet. Jag har försökt att ”lura” henne med en flaska i amningsläge, för att sedan ge bröstet, men det fungerar inte heller.
Det känns som om hon vill sluta amma och äta vanligt i stället. Är det okej, och hur får jag stopp på mjölken i så fall?
Har en bra mjölkproduktion och äger ingen pump. För mig känns det helt okej att sluta amma om hon vill.
Tacksam för alla råd

Svar

Visst kan du ge henne mer och mer fast föda och samtidigt trappa ner på amningen! Slutar du amma tvärt får du antagligen pumpa ur eller handmjölka brösten för att slippa spända bröst och mjölkstockning. Ge gärna mjölken till din dotter som dryck till maten.
Vill hon inte ta nappflaska så pröva att ge henne dryck med drickskål, pipmugg eller ett vanligt glas. Pumpa/mjölka bara ut så mycket att brösten inte spänner. Då kommer de att producera allt mindre mängder mjölk.
Låt nertrappningen ta ett par veckor. Till slut kommer du att märka att du inte behöver mjölka ur/pumpa längre.
Marit Olanders

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler