Hon tar inte bröstet


Hon tar inte bröstet

Fråga

Jag är en mamma som just fått en liten flicka, hon är sex dagar gammal. Hon vill inte ta bröstet och sätter tungan i gommen varje gång jag försöker mata henne. Jag pumpar ur och ger henne i flaska. Nu undrar jag: kommer hon att ta bröstet eller har ni några råd att ge mig?

Anna-Karin

Svar

Först och främst, grattis till din lilla flicka! Om du ser hennes rootingreflex, det vill säga att hon gapar, smackar med  munnen, för huvudet av och an och rör händerna, så pröva att lägga henne tätt intill bröstet då, med näsan mitt för bröstvårtan så hon kan ”ta” bröstet. Vänta inte tills hon blir irriterad utan lägg henne vid bröstet med en gång då hon med hjälp av rootingreflexen signalerar att hon vill dit. När hon rootar gapar hon allt större och sätter ner tungan i munbotten.
Ibland har barn svårare att ta bröstet, på grund av sitt tillstånd eller något som hänt vid förlossningen eller de första amningarna. Då får man locka tillbaka barnets instinkter och göra det skönt och lustfyllt att vara vid bröstet.
Pröva gärna att klä av ditt barn allt utom blöjan och klä av dig själv på överkroppen. Lägg dig till sängs och lägg dottern på din bröstkorg. Låt henne ligga där och göra sig hemmastadd och bekanta sig med brösten – utan krav.
Så småningom kanske hon tar på bröstvårtorna, smakar och ”pussar” på dem och börjar suga. Ha gott om tid på dig och låt henne ha hud mot hud-kontakt så ofta det går. Sov gärna tillsammans, utan kläder. Ibland tar barn bröstvårtan i sömnen eller i halvvaket tillstånd.
Om hon har tag om bröstet men släpper genast igen kan en amningsnapp vara en bra hjälp. Amningsnappen känns mer i munnen och kan göra att barn påminns om att de ska fortsätta suga och inte släppa. Har du en amningsmottagning i närheten kan du också vända dig till dem för att få specialisthjälp.
Marit Olanders, amningsrådgivare

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler