Han fastnar på orden

Han fastnar på orden

Fråga

Min son är 22 månader och har varit väldigt tidig med talet. Den senaste tiden har han dock börjat ”fastna” på de in­ledande orden i meningarna, till exempel pa-pa-pa-pa om han ska säga pappa.
Han kan upprepa stavelsen upp till tjugo gånger. Det ser ut som om han har svårt att få fram orden och försöker använda huvudet för att ”skjuta på”. Det slutar ofta med att han blir arg och ledsen. Är det stamning? Vad kan vi göra för att hjälpa honom? Ska vi kontakta en logoped?

Orolig mamma

Svar

Det finns något som kallas för normala barnupphakningar som cirka 4 procent av förskolebarnen gör. Oftast kommer det när barnet har lärt sig mer än vad munnen så att säga klarar av, man kan och vet mer än musklerna och nerverna hinner med och när man då blir ivrig eller engagerad kan det bli upphakningar.
När det gäller stamning så är det cirka 1 procent av den vuxna befolkningen som är drabbad.
Det är väldigt svårt att skilja mellan normala barnupphakningar och stamning och vi brukar rekommendera att en logoped får träffa barnet för att avgöra vad det är.
Eftersom din son är under 2 år tycker jag att ni ska avvakta lite och under tiden hjälper ni honom bäst genom att vara trygga och lugna lyssnare, ge honom den tiden han behöver för att lösa sina upphakningar och vara noga med att inte ge honom några ”goda” råd om hur han ska komma loss. Sådana råd brukar leda till beteenden som blir kvar utan att upphakningarna lossar.
Du skriver att han blir arg och ledsen, och om han blir det ofta och mycket tycker jag att ni ska kontakta logoped trots att han är så liten.

Kerstin Thuresson, logoped
NUVARANDE Han fastnar på orden
NÄSTA Trött och gnällig av förkylning?