Äggallergi?

Äggallergi?

Fråga

Kan min son som är 21 månader lida av äggallergi? De senaste tre gångerna jag har bakat sockerkaka, har han hjälpt till och fått smaka lite smet.
Sockerkakssmeten har innehållit ägg, socker, mjölk, vaniljsocker och bakpulver. Första gången han fick smaka blev han rödflammig i ansiktet och på handen, där han fått smet. Jag testade då att ge honom lite de andra två gångerna jag bakade och fick samma resultat. Han blev rödflammig med små prickar på huden där smeten kladdat.
När jag nämnde detta för en vännina, sa hon att hennes syster led av äggallergi och inte kunde äta något med råa ägg, att hon blev rödflammig och svullnade i halsen av dem. Hon kunde dock äta mat med ägg så länge äggen inte var råa utan tillagade.
Jag berättade om min sons reaktion för hans läkare, som sa att han aldrig hört talas om att man kunde vara allergisk mot just råa ägg. Jag har letat efter information på internet och funnit artiklar som bekräftar att man kan vara allergisk mot ägg. Hur kan jag få reda på om min son är allergisk mot ägg, eller om han reagerat på något annat i smeten?

Tacksam för svar

Svar

Jag håller med dig om att detta är klart misstänkt för äggallergi. Det är riktigt som du säger, att man kan reagera (och ibland kraftigt, med hudutslag, ansiktssvullnad, mag-tarmsymtom, till och med andningsbesvär) på råa ägg, till exempel i kaksmet, men att det ibland kan gå bättre med tillagade ägg (men är man konstaterat äggallergisk ska man undvika båda). Jag tycker att du ska söka bvc eller en läkarmottagning och helst be att få komma till en barnallergiläkare om möjligt.

Mats Aili
NUVARANDE Äggallergi?
NÄSTA Varför fick jag tidiga krystvärkar?