Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Flaskmatning - bästa tipsen och råden

Ge lite ersättning åt gången – och mys mycket hud mot hud. Det är några av tipsen till dig som flaskmatar, helt ­eller delvis.

Foto: Unsplash

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Om du flaskmatar din bebis har du kanske funderat på hur stor skillnad det egentligen är mellan olika ersättningar, eller om det finns något knep för att få nattmatningarna att bli så smidiga som möjligt. Vi vände oss till Petra Jankov Picha, författare till boken Att flaskmata och Charlotte Malm, som har ­startat facebookgruppen Till dig som flaskmatar – tips och råd på vägen, för att prata om flaskmatning. 

1. Vilken nappflaska ska jag mata mitt barn med?

Petra Jankov Picha: Köp den som finns i mataffären. Är man orolig över gifterna i plasten kan man välja en glasflaska. Om barnet sväljer mycket luft och får ont i magen; gå till en affär för babyprodukter och välj en antikolik­­-flaska. Om man vill kan man välja en flaska med en napp som påminner mer om ett bröst.

Charlotte Malm: En vanlig fråga är vilken flaska som har minst antal delar att diska. En del antikolik-flaskor har extra delar, som ett rör inuti, medan andra har funktionen i nappen och därmed färre delar. De med ett rör inuti tar längre tid att diska.

2. Vilken modersmjölksersättning ska jag ge mitt barn?

Petra Jankov Picha: Modersmjölksersättning finns färdigblandad i tetror och som pulver att blanda med vatten. Färdigblandad ersättning är ­steriliserad och rekommenderas till barn som är prematura eller känsliga för infektioner. Barn ska inte äta ­ersättning som inte är godkänd i Sverige.

Charlotte Malm: Många föräldrar upplever att vissa sorter av ersättning är mildare än andra. Därför kan det vara bra att pröva olika sorter. Om man byter ska man övergå långsamt och successivt till den nya genom att blanda den med den gamla sorten. Övergången kan ta ett tag, så därför bör man inte byta ofta.

LÄS OCKSÅ: En flaska ersättning till natten – sover bebisen bättre då?

3. Behöver jag en antikolik-flaska när jag flaskmatar mitt barn?

Charlotte Malm: För min son gjorde antikolik-flaskorna stor skillnad. Har barnet problem med magknip skulle jag ha valt en sådan, men jag vet att många köper en flaska i mataffären, det är lättillgängligt och billigt. Det är ofta först när man får problem som man undersöker utbudet.

4. Vilken napp ska flaskan ha?

Charlotte Malm: Man kan få köpa många olika innan barnet tar ­nappen, på samma sätt som när man ­försöker få ett barn att ta vanlig napp. Nappstorleken kan man behöva testa sig fram till. Det finns de med ett kryss för ­välling eller de med ett litet hål för bröstmjölk och ersättning, men det finns också en justerbar napp där man ställer in olika flöden i samma napp. Vilken nappstorlek som är bäst är individuellt. Vissa barn sätter i halsen om det rinner för fort, andra äter bättre med en napp som har större hål.

5. Hur får jag barnet att ta nappflaskan?

Petra Jankov Picha: Om barnet inte tar flaskan skulle jag pröva en annan flaska eller en annan napp. En del barn tycker att det är läskigt att ha plast i munnen. Då kan man pröva att låta barnet suga på ett finger samtidigt eller att lägga sina fingrar mot barnets mun och peta in nappen mellan sina fingrar, så att barnet känner huden. Pröva att ge ersättningen i pipmugg om barnet är större och kan sitta upp lite. Jag har inte hört talas om barn som inte tar flaska bland dem som aldrig har ammats. För att övergå från bröstmjölk till ersättning; börja med att ge bröstmjölk i flaskan. Experimentera med ersättningens temperatur så att den liknar bröstmjölk så mycket som möjligt. De flesta barn gillar kropps- eller rums­tempererad ersättning, men det finns även barn som vill ha den kall.

6. Hur flaskmatar jag bebisen på nätterna?

Charlotte Malm: Det är bra att alltid ha rena flaskor färdiga när barnet är ledset och vill ha mat snabbt. Jag orkade inte diska hela tiden, så jag hade åtta flaskor. Om man inte vill gå upp och mikra ersättningen på natten kan man ha en termos med hett vatten och ersättningen portionerad i doserare intill sängen, för att slippa gå upp och tända lampor. Blanda det heta vattnet med kallt vatten till lagom temperatur. En del föräldrar kylförvarar färdiga flaskor som de går upp och mikrar på natten. Jag hade en vattenkokare med ställbar temperatur på 40 grader. Det finns också maskiner (till exempel Babybrezza) som förbereder flaskan med ett knapptryck, portionerar utvald mängd pulver tillsammans med rätt mängd vatten och blandar till ättemperatur. Det underlättar om man tycker att det är ­krångligt att förbereda flaskor.

7. Hur flaskmatar jag mitt barn när vi är på stan?

Petra Jankov Picha: Enklast är att ha rena flaskor och nappar i en plastpåse i väskan. Sedan kan man stoppa den smutsiga flaskan i påsen för att slippa kladd. Det finns ersättningsdoserare för att mäta upp rätt mängd i förväg. Jag har aldrig rört mig i miljöer där det inte finns vatten, och ofta får man låna mikro. Enligt Livsmedelsverket behöver man inte koka svenskt ­kommunalt vatten, men ersättnings­företagens rekommendationer varierar. Livsmedels­verket säger att det är viktigast att tvätta händerna innan man tillreder ersättningen. Jag har bett ersättningsföretagen att gå ihop med Livsmedelsverket och gå ut med gemensamma råd. Ett alternativ är att ha med sig ersättning i tetra, men det är dyrare. Med mitt första barn hade jag alltid tetror, men aldrig med andra barnet. Det är kanske en vanesak.

LÄS OCKSÅ: Flaskmatning – därför är det så laddat

8. Hur flaskmatar jag bebisen vid utlandsresor?

Petra Jankov Picha: För en kortare period rekommenderar jag att ta med ersättnings­pulver och blanda med köpe­vatten på flaska. Men det finns ersättning att köpa överallt om man ska vara borta länge. Ofta säljs det på apotek. För en långhelg eller en vecka är det bättre att ta med sig ersättning hemifrån för att slippa byta sort. Det sista man vill är att barnet ska få ont i magen av ny ersättning under ­semestern. När jag har rest och det inte har funnits mikro har jag bett att få en halvfull ölsejdel med hett vatten att ställa flaskan i. Det finns även speciella flaskvärmare att köpa, men de kan ta tid. Hotell har ofta ­vattenkokare på rummen till te. Kolla med hotellet om det finns eller ta med en egen vattenkokare.

9. Hur mycket ersättning ska jag ge?

Petra Jankov Picha: Ge lite åt gången i början och vänj barnet långsamt. Öka ­successivt. Vid övergång från bröstmjölk, ge lite första gången och se hur barnet reagerar. Bröstmjölk är mer lättsmält. Börja med att ge lite ersättning på dagen så du inte har ett ledset barn med magont mitt i natten.

Charlotte Malm: Bli inte för fokuserad på hur många milliliter barnet äter, det skapar bara ångest och oro. Följer barnet kurvan hos bvc är allt oftast under kontroll.

10. Hur ofta ska jag ge mitt barn flaskan?

Petra Jankov Picha: Så ofta barnet vill äta, precis som när man ammar. Inte på några särskilda tider eller så.

Charlotte Malm: Man märker det på barnet, precis som vid amning. Ibland kanske ­barnet bara vill snutta lite för att somna. För vår son, som är 1 år, ger det trygghet och närhet att vara i knät och att vi håller flaskan, trots att han egentligen kan göra det själv.