Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krävande småbarn – därför gnäller din bebis

En gnällig bebis kan vara krävande – och behöver ofta all din uppmärksamhet. Men missnöjet beror sannolikt inte på dig som förälder, utan på barnets temperament. Vi förklarar varför.

En del barn kräver mer än andra av oss föräldrar. När barn är missnöjda och krävande beror det ofta på deras temperament.
En del barn kräver mer än andra av oss föräldrar. När barn är missnöjda och krävande beror det ofta på deras temperament. Foto: Shutterstock

Gnäll. Krångel. Inget är bra, vad man än gör. När bebisen är sådär ständigt missnöjd kan det kännas tungt – särskilt när man hör om ”alla andra” bebisar som nöjt ligger i famnen eller vagnen hela dagarna.

Frågan är om alla de där andra bebisarna finns i verkligheten?

Många barn får perioder när allt krånglar. Och för en del är det som om hela tillvaron är krånglig. Som om ingenting är riktigt bra, någonsin. Det kan till exempel bero på kolik eller allergi, men en viktig orsak är ofta bebisens temperament.

LÄS MER:De sju utvecklingssprången – förstå din bebis utveckling

En krävande bebis – high need babies

Barnpsykolog Anna Sylvén Björnör.
Barnpsykolog Anna Sylvén Björnör.

Dessa missnöjda, intensiva och aktiva barn kallas ibland "high need babies", "plusbarn", "fussy babies" eller "överlevnadsbarn”. Inom temperamentsforskningen kallas de ofta ”krävande barn”, berättar barnpsykolog Anna Sylvén Björnör. Själv är hon inte så bekväm med uttrycket. Hon föredrar det engelska begreppet ”goodness of fit”, som handlar om hur barn och föräldrar passar ihop med varandra.

Olika barn behöver olika mycket. Och olika föräldrar tycker att barn stör olika mycket.

– För en del föräldrar är det jättejobbigt att ha ett barn som kräver mycket, för andra är det ”bara” intensivt. De blir trötta av att aldrig hinna sitta ner och pusta ut, men de upplever det inte som jobbigt.

LÄS MER: Tobias barn är aldrig nöjd: ”Värdelös som förälder”

HNB, eller high need baby, syftar till missnöjda, intensiva och aktiva barn.
HNB, eller high need baby, syftar till missnöjda, intensiva och aktiva barn. Foto: Shutterstock

Temperamentet spelar roll

Barn föds med ett visst temperament.

– Vissa blir till exempel hungriga på stört, jättehungriga, och måste ha mat på en gång. Andra kan tåla sig lite, säger Anna Sylvén Björnör.

Kan man påverka det som förälder?

– Första året kan man inte påverka så mycket, då är det bara att följa barnet. Men med tiden lär sig barnet att maten kommer om man väntar en liten stund. Då brukar det bli lättare.

Har man ett barn som behöver mycket kan det vara lätt att känna sig otillräcklig.

– De här barnen behöver så mycket olika saker hela tiden. Man ger dem det de behöver, men så behöver de något nytt nästan direkt. Man ger dem det istället, och de behöver något nytt igen. Det går så fort, säger Anna Sylvén Björnör.

Krävande barn förblir inte nöjda

Det kan underlätta att försöka acceptera att det är så här barnet är, tror hon.

– Och man måste nog försöka låta bli att tänka att ”om jag bara gör rätt blir barnet nöjt en lång stund”.

Många tänker så och anklagar därmed sig själva. Men oavsett vad man gör som förälder kommer inte ett krävande barn att vara nöjt en särskilt lång stund, säger Anna Sylvén Björnör.

– Inte under det första året, i alla fall.

Det betyder förstås inte att det inte är någon idé att göra något alls.

– Barnets uttryck är ju en signal på hur det har det. Om barnet uttrycker missnöje är det något som det behöver hjälp med. Då är det något man behöver rätta till, och då får man försöka förstå vad det är.

Läs också: Extrovert eller introvert – ditt barns temperament är medfött

Behöver barnet mat eller sömn?

Att förstå ett barn som ännu inte kan kommunicera med ord är inte alltid det lättaste. Man får pröva sig fram.

Ibland kan det vara små saker som gör skillnad, som till exempel hur man håller i bebisen, om man sitter eller står när man har bebisen i famnen, om man står stilla eller gungar med knäna, vilket röstläge man har …

– Man får kanske pröva flera gånger om barnet är hungrigt, oroligt eller behöver sova. Det finns ingen annan väg, och det är ofta detta som kan kännas svårt för föräldrar med ”krävande” barn. De kan känna som om de redan har försökt allt, utan resultat, säger Anna Sylvén Björnör.

– Och ibland kanske inte heller barnet riktigt förstår vad som är fel. Men det är viktigt att ändå finnas till hands för barnet och att inte klandra det för ens egna känslor av hjälplöshet.

Men om man är helt slut som förälder?

– Då är det viktigt att vara rädd om sig. Om man kan är det bra att försöka hitta avlastning.

Och samtidigt som det kan vara jobbigt att ha ett barn som kräver mer av sina föräldrar medför det mycket positivt också. Ett energiskt och ­nyfiket barn som gillar att vara nära får till ­exempel massor med erfarenheter som gynnar utvecklingen.

– Dessutom är ett sådant barn ofta bra på att visa vad det vill ha. Är man bra på det kan livet bli lättare, och då kan barn och föräldrar lära känna varandra snabbare, säger Anna Sylvén Björnör.

 

Temperament = en mix av arv och miljö

En del bebisar är aldrig nöjda, andra är det nästan alltid. Ofta beror det på barnets temperament.

Barn är olika. En del gråter och gnäller mycket, andra gör det nästan aldrig. En del rör sig mycket, andra är mer stillsamma. En del är öppna och nyfikna inför nya ­situationer, andra är ­undvikande.

Allt sådant är uttryck för barnets temperament.

Inom temperamentsforskningen tänker man att vi har nedärvda tendenser till ett visst temperament.Vårt temperament är alltså ett genetiskt arv

– Men det måste förvaltas. Det betyder att miljön både kan stimulera och dämpa de nedärvda tendenserna, säger barnpsykolog Anna Sylvén.

När man talar om ”krävande”, ”svåra” eller ”besvärliga” barn menar man barn som är lättretliga och svåra att tillfredsställa, som ofta gnäller, skriker eller uttrycker missnöje på annat sätt. Ofta har de också svårt att sova eller äta, eller i alla fall oregelbundna sov- och matvanor.

Läs också: Tobias bebis är aldrig nöjd: "Man känner sig värdelös som förälder"