Barns utveckling: Från 7 månader

Nu börjar barnet förstå att det kan dela känslor med andra. Det är ett stort och viktigt kliv framåt i utvecklingen av den sociala förmågan.

"Titta lampa!" Plötsligt tittar barnet inte på ditt ansikte, utan på ditt pekande finger.
"Titta lampa!" Plötsligt tittar barnet inte på ditt ansikte, utan på ditt pekande finger.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Någon gång under det andra halvåret brukar vi föräldrar känna att det har hänt något med vår bebis. Instinktivt möter vi barnet på ett nytt sätt. Kanske pekar vi på lampan, säger ”Titta lampa!” – och plötsligt tittar barnet inte längre på vårt ansikte eller pekande finger. Det tittar på lampan. Där och då blir det tydligt att bebisen förstår vad som pågår i vårt inre, vad vi har för avsikt med vårt pekande.

Enligt spädbarnsforskaren Daniel Stern utvecklas barnets ”själv” i fem nivåer:

Känslan av ett uppvaknande själv (det nyfödda barnet)

Känslan av ett kärnsjälv (från 2–3 månader)

Känslan av ett intersubjektivt själv (från 7–9 månader)

Känslan av ett verbalt själv (från 18 månader)

Känslan av ett berättande själv (från 3 år).

På senare år trodde Daniel Stern att de tre första nivåerna finns där i någon form från allra första början av livet.

Barnet har börjat utveckla en känsla av ett intersubjektivt själv. Det börjar förstå att ”Jag är jag och du är du. Vi har båda varsitt känsloliv och vi kan, om vi vill, dela inre, känslomässiga upplevelser”.

Man tror att bebisen har haft ett hum om det här även tidigare. Insikten kommer inte som en total överraskning, men nu befästs den och påverkar tydligt barnets sätt att förhålla sig till sin omvärld.

Att förstå att man kan dela känslor och upplevelser med andra är en stor sak i en människas utveckling. Det utgör grunden till en stor del av vår samvaro med andra.

Läs mer: Barns utveckling – hur kan vi veta?

Från 7 månader – aktuellt just nu

Krypa ut på upptäcktsfärd – och sedan, när det blir för långt bort, snabbt tillbaka till föräldern.
Krypa ut på upptäcktsfärd – och sedan, när det blir för långt bort, snabbt tillbaka till föräldern. Foto: Shutterstock

Anknytning

Nu, om inte förr, kan bebisen börja göra skillnad på människor: du, men inte du. Vem som helst får kanske inte komma nära. Samtidigt kan närheten till föräldrarna bli viktigare. Det märks inte alltid, men om föräldern lämnar rummet, eller om det kommer in en främmande person i rummet, kan en del bebisar bli oroliga och kanske protestera vilt.

Så småningom kan barnet förflytta sig själv. Då kan det bli många små upptäcktsfärder på egen hand, men med föräldern inom räckhåll. Barnet kan krypa närmare och krypa ifrån, allt beroende på hur stor upptäckarlustan är för stunden och hur stort trygghetsbehovet är.

Föräldern används som en trygg bas att återvända till när omgivningen känns skrämmande.

LÄS OCKSÅ (artikeln fortsätter under lästipsen):

Antknytning – så funkar det

Trygg anknytning – hur ger man sitt barn det?

Språk

Bababababa. Eller dädädädädä. Att det kan uppstå sådana roliga ljud om man omväxlande öppnar och stänger munnen brukar många bebisar upptäcka någon gång efter första halvåret.

Tidig känsla för grammatik Barn har redan tidigt en känsla för språkets grammatik. 8 månader gamla bebisar föredrar att lyssna på tal som gör pauser där det i skriftspråk skulle ha varit en punkt, ett komma eller något annat skiljetecken, har forskare sett.

Mot slutet av det första året kan jollret ta en ny form och låta bipa, dapa eller bidä eller på något annat, liknande sätt. Ibland jollrar barnet långa stunder och med ”riktig” talmelodi, som på ett alldeles eget, för oss obegripligt språk.

Många barn förstår så småningom en del ord. De första egna orden kommer ofta någon gång i 1-årsåldern.

Gripa

Vid 6–9 månaders ålder brukar bebisens hand anpassas alltmer till storleken på det föremål han eller hon vill hålla i. Ibland – särskilt när det gäller mindre föremål – kan bebisen ta med tre fingrar i stället för hela handen. Oftast blir det tumme, pekfinger och långfinger.

Vid 10–12 månader kan många plocka upp riktigt små föremål, som brödsmulor, russin eller risgryn, med tumme och pekfinger, ett så kallat pincettgrepp.

Mot slutet av första året kan många barn klappa händerna eller slå två klossar mot varandra.

Sitta

Vid 7–8 månader kan många bebisar sitta själva, men en del väntar ännu någon eller några månader.

Krypa

Många barn börjar krypa någon gång mellan 7 och 10 månaders ålder, men en del väntar tills de är 1 år eller äldre. Det sägs att omkring 10 procent av alla barn hoppar över krypandet. Andra kanske hasar på stjärten eller ålar sig fram i stället för att krypa.

Gå med stöd

Vid 9–10 månaders ålder börjar många barn resa sig och gå med stöd av möbler. Några gör det tidigare, och några väntar till 14–16 månader eller senare.

Många barn börjar gå någon gång mellan 10 och 14 månaders ålder, men skillnaderna är stora. En del går tidigare än så, andra väntar kanske tills de är 18 månader eller äldre.

Tänder

Den första tanden kommer ofta någon gång mellan 6 och 8 månaders ålder – men inte alltid. Hos en del barn dröjer den till 1-årsåldern. Framtänderna i underkäken brukar komma först, därefter framtänderna i överkäken. I och med att första tanden sticker fram är det dags att börja använda tandborsten.

Längd och vikt

1 år gamla pojkar är ofta mellan 71 och 81,5 centimeter långa och kan väga mellan 8,7 och 12,6 kilo. De flesta flickor i samma ålder är mellan 69 och 77 centimeter långa och väger mellan 8 och 12 kilo.

Omkring 5 procent av alla barn väger mer eller mindre än så och/eller är kortare eller längre än så.

Alla barn är olika
Alla barn är olika

Alla är olika, och barns utvecklingstakt är individuell. När ett barn lyfter på huvudet, rullar runt eller börjar gå bestäms bland annat av en mognadsprocess i hjärna och nervsystem, men också av utvecklingen av till exempel styrka och koordination.

Texterna om barns utveckling gäller friska och normalutvecklade barn.

Till startsidan: Barns utveckling 0-6 år

LÄS MER:

7 månader – så kan det vara

8 månader – så kan det vara

9 månader – så kan det vara

10 månader – så kan det vara

11 månader – så kan det vara

1 år – så kan det vara

Från 7 månader: Vardagsliv med ditt barn

Från 7 månader: Bra att veta om förskolan

Barns utveckling – hur kan vi veta?

Barns utveckling: Från 18 månader

Barns utveckling: 2 – 6 månader

Denna text är baserad på delar av Vi Föräldrars stora bok om barn (Bonnier Fakta).

Artikeln publicerades i maj 2016.