Vi har testat 11 resevagnar

Dags att åka på semester men bakluckan är full. Det är nu vi köper den där resesulkyn som både ska vara smidig att fälla ihop och ta minimal plats. Men utbudet är stort och det är inte lätt att veta vad man ska välja. Vi lät elva familjer testköra resesulkys i olika prisklasser.

Så gick testet till

Familjerna har testat varsin rese-sulky under cirka en månad. Framförallt har familjen testat de olika funktionerna som respektive vagn har, hur lätt vagnen är att fälla ihop, hur den är att bära, design och kvalitetskänsla.

Alla vagnarna rekommenderas från ca 3 månader upp till cirka 3 år. Testfamiljerna har i testet utgått från att vagnarna ska användas som resevagn. Testfamiljerna har också fått sätta ett totalbetyg på mellan 1 och 10.

Tänk på det här inför köpet

Känn dig tryggare i ditt köp genom att granska vagnen ordentligt innan du slår till. Anna Strandberg är barnsäkerhetsexpert på Konsumentverket. Här är hennes bästa råd till dig som funderar på att köpa en rese-sulky.

– Om du ska ha vagnen till vardags och ditt barn ska åka långa sträckor i det undersök om vagnen är tillräckligt ombonad, bekväm och säker.

– Se till att köpa en vagn som är testad och uppfyller kraven för den europeiska barnvagnsstandarden. En vagn som uppfyller kraven ska vara märkt ”SS EN 1888:2003”.

– Är stödet i ryggen och fjädringen tillräckligt för ett mindre barn?
Ryggstödet ska luta lite bakåt, minst 100 grader, för att den ska vara bekväm. Om barnet ska sova i vagnen bör det dessutom finnas liggläge.

– Kontrollera om det fungerar att ha lift eller åkpåse i vagnen om den ska användas när det är kallt.

– Vagnens sitt- och liggdel ska antingen ha ringar där en separat sele kan sättas fast eller vara utrustad med en fastmonterad sele. Det är bra om den fastmonterade selen kan tas bort ur vagnen när den inte längre behövs. (Tänk på att aldrig lämna ett barn sovande i selen. Risken finns att det trasslar in sig i den. Ett litet barn utan sele behöver man ha under uppsyn, så att hon/han inte trillar ur vagnen. Ett barns huvud är tungt och gör att resten av kroppen lätt följer med om barnet lutar sig ut.)

– Vagnen ska vara enkel att fälla ihop och upp. En spärr ska finnas för att förhindra att vagnen fäller ihop sig ofrivilligt.

– Bromsen ska vara lätt att reglera, försäkra dig om att den tar snabbt och säkert. Bromsen ska helst bromsa två hjul samtidigt.

– Hur fungerar vagnen att köra på kullersten, grus, lera och snö?
Paraplyvagnar med små hjul kan vara knepiga att köra i moddigt underlag och risken att vagnen går sönder när den används på sådant underlag är stor.

– Välj en vagn som har så många funktioner som du behöver, helst inte fler eftersom det ofta är finesserna som går sönder.

– Om handtaget är vändbart bör det ha en säkerhetsspärr för att förhindra att vagnen tippar om låsningen släpper.

– Om handtaget är höj- och sänkbart, fråga om det finns någon säkerhetsanordning för att förhindra att handtaget kan gå av vid de reglerbara lederna. Om vagnen har avtagbara hjul, kontrollera att hjulen är lätta att ta av och sätta på samt att de har en låsanordning som inte går upp om man kör emot något, t ex en trottoarkant.

Publicerad i Vi Föräldrar nr 8, 2008.

NUVARANDE Vi har testat 11 resevagnar
NÄSTA Ryggläge ger fler skeva skallar