”Vi har fått distans till ekorrhjulet”

Drygt tre månader på Koh Lanta har satt sina spår hos trebarns-familjen Brandt. Numera prioriterar de annorlunda och stressar mindre.

Det är en mörk och ruggig höstdag i Stockholm. En sån där dag då många av oss drömmer om ett liv på varmare breddgrader.

Martina har testat det livet. Hon och hennes man Fredrik tog delar av sin föräldraledighet på Koh Lanta i Thailand, en vistelse ingen i familjen någonsin ångrat, trots att det periodvis funnits svackor.

När jag träffar Martina har hon precis tackat nej till ett välbetalt och intressant arbete. En av anledningarna var att arbetet skulle kräva en heltid med små möjligheter att flexa.

– Hade det här erbjudandet dykt upp före time-outen hade jag med stor säkerhet tackat ja. Numera prioriterar jag saker på ett helt annat sätt.

Trots att familjen Brandts time-out bara varade i 3,5 månader har den satt djupa spår. Tiden på ön fick hela familjen att inse vilket ekorrhjul de egentligen levde i.

– Dagarna gick ut på att hämta, lämna och skjutsa till den ena aktiviteten efter den andra, och så tvätt, disk och städning på det. Något större socialt liv var det inte tal om, på kvällarna stupade vi i säng.

Familjen

Familjen Brandt består av mamma Martina, 39, egen företagare, pappa Fredrik, 41, fastighetschef och barnen Oscar, 8, Hugo, 5,5 och Elsa, 1,5 år.

Familjen bor i Nacka.

Svårt boka boende
Det var när Martina var gravid med minstingen Elsa som hon läste en artikel om en familj som hade tagit time-out på Koh Lanta.

– När jag föreslog idén för Fredrik nappade han direkt.

Sagt och gjort, efter Elsas födelse bokade familjen resan. Först skolan, därefter flyget och sist boendet.

– Att boka boendet var det knepigaste. Eftersom vi aldrig tidigare hade varit på ön var det svårt att veta var och hur vi ville bo. Till slut bokade vi ett hus i närheten av skolan.

När de satte sig på flyget till Bangkok en mörk och regnig novemberdag var det solen, värmen och ett stressfritt liv som familjen längtade mest efter.

Flygresan gick över förväntan. Barnen sov nästan hela vägen. Bangkok, däremot, rekommenderar Martina inte för småbarnsfamiljer.

– Det var varmt och bökigt att ta sig fram med barnvagn och tre små barn.

Fyra faser
Martina delar in familjens time-out i fyra faser:


Fas 1: Den första tiden handlade om orientering, nyfikenhet och utforskande av ön samt praktisk planering med skola, transporter och olika inköp. Det var först efter ungefär två veckor när familjen gjorde några dagars utflykt till en öde ö som de kopplade av på riktigt för första gången.


Fas 2: Efter två veckor sjönk allas stressnivå och nyfikenheten lade sig något. Nu började familjen känna att semestern hade börjat. Jul och nyår kom och de tog det bara lugnt. Släkt och vänner hälsade på över nyår. Efter en månad blev det ytterligare en välbehövlig paus eftersom hela familjen var tvungen att förnya visumet utanför landet. De åkte till Singapore som blev ett skönt ombyte från ö-livet, med shopping och storstadspuls.


Fas 3: Vid återkomsten till Koh Lanta kändes det lite som att komma hem, tyckte Martina. Killarna trivdes bra i skolan, fick många nya kompisar och alla fem hade en kanontid. Oskar trivdes något bättre än Hugo, som längtade hem till sina kompisar.

Efter ungefär tre veckor hamnade Fredrik i en svacka och kände sig uttråkad och rastlös. Martina läste böcker, yogade och gick matlagningskurser, men Fredrik hittade inte riktigt sin ”grej”.

– Hemma i Sverige älskar han att hålla på med familjens hus, men dessa saker kunde han ju inte pyssla med där nere, berättar Martina.

Rastlösheten försvann något då familjen lyckades byta boende.

– Vi fick ett nytt hus med tillgång till pool och det visade sig vara ett lyckokast. Det nya huset trivdes vi alla bättre i.


Fas 4: Under den sista månaden kom familjen in i en härlig ”bara-vara”fas. Time-outen avslutades med en ”semester” i Phuket och efter den reste de hem, till våren i Sverige.

Nu har det gått flera månader sedan familjen Brandt kom hem och Martina märker hur positiv time-outen varit för hela familjen.

– Både jag och Fredrik har fått mer distans till ekorrhjulet och stressen vi utsatte oss för tidigare. Dessutom har tiden i Thailand fört oss närmare varandra som familj.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 12/2007

NUVARANDE ”Vi har fått distans till ekorrhjulet”
NÄSTA Skriket fick alla i vagnen att stirra på mig…