Smarta fjälltips

Läs våra tips om vad som kan vara bra att veta inför fjällsemestern.

• Reser ni med småbarn behöver ni inte åka på sport- eller påsklov, som ju alltid är dyrare än övriga perioder.

• Åk med en annan familj. Då kan ni turas om att passa barnen.

• Minst en rejäl vinteroverall i vattenavvisande material behövs till barnen. Helst med muddar på ärmarna och snölås eller snoddar under fötterna. Se till att barnen inte har mössa under hjälmen, det blir oftast för varmt. En rånarluva är svalare och bättre. Inga halsdukar, eller annat löst hängande som kan fastna i knappliften. Vantarna bör vara tumvantar i vattenavvisande material och med långa skaft. Satsa på ett bra underställ i ett material som transporterar bort fukten. Kör lager på lager principen men ha en enda tjock strumpa i pjäxan. Packa ombyteskläder, extra vantar, mössor och sockor.

• Med solglasögon slipper barnen svullna ansikten och röda ögon. Skidglasögon skyddar också barnens kinder.

• Glöm inte solskyddsmedel!

Barn 0–2 år: Med bebisar och riktigt små barn fungerar det utmärkt att gå på tur med skidpulka. Skidpulkor finns att hyra på de flesta orter.

Barn 2–4 år: Börja med längdåkning som ger skidvana och övar upp balansen. Låt barnen använda sina vinterkängor och skidor med kabelbindning. Tröttnar de är det bara att sparka av sig skidorna. När barnen fyllt tre kan de börja lära sig grunderna i utförsåkning.

Barn 4–5 år: Perfekt ålder att börja eller fortsätta att gå på skidskola i utförsåkning.


Sugen på skidskola?

Läs det här innan du anmäler barnen.

Hur gammal måste man vara för att kunna gå i skidskola?
Barn kan börja på skidskola när de är cirka tre år. På de flesta skidskolor kan de först få gå en prova-på-lektion. Vissa barn är direkt mogna för att vara utan sina föräldrar ett tag, för andra tar det längre tid. Det är väldigt individuellt.

Vad kostar det?
Fem dagars skidskola kostar mellan 600–800. En lektion för tre-, fyraåringarna tar en timme, för de äldre barnen en och en halv timme.

Hur går lektionerna till?
Första lektionen går åt till att bekanta sig med läraren, sina kurskamrater och sin utrustning. Efter en vecka har de flesta lärt sig knappliften och lärt sig bromsa, några har också lärt sig att svänga.

Vad är det viktigaste föräldrarna bör tänka på?
Rätt klädsel till barnen och att ”se men inte synas”. Barnen kan bli alltför mammiga eller pappiga då och kan ha svårt att koncentrera sig på kursen.

Vilken utrustning ska jag köpa åt minstingen?
Köp inte skidutrustning för små barn eftersom de växer så snabbt. På de flesta skidorter går det att hyra barnskidor, pjäxor och hjälm, ca 500 kr/vecka.

Källa: Mia Öhman, skidlärare, Åre skidskola


Är det vanligt med skador i skidbacken?

Enligt skidintresserade läkaren Kurt Made är olycksfrekvenser ganska låg bland små barn upp till sex år. Det beror dels på att farterna är låga, att barnbackarna är säkra och att så gott som alla barn använder hjälm.
Huvudskadorna på små barn är numera ytterst sällsynta. I stället är det knä- och benskador som drabbar de allra yngsta skidåkarna. Och tyvärr är det så att när små barn skadar sig blir skadan allvarligare än för vuxna. Det beror på att små barns ledband och ligament är mjukare än vuxnas. Dessutom är barns rörelsemönster i backen långsamt medan slalombindningen är konstruerad för att lösa ut vid snabba ryck.
– Men riskerna ska inte överdrivas tycker Kurt Made. Jag vill inte skrämma bort några barn från backen.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 1/2007

NUVARANDE Smarta fjälltips
NÄSTA Kan små barn äta sushi?