Flytta till Thailand

Resan – den omvälvande, den unika. Men också resan till mamma Anns bortglömda hemland. Familjen Valfridsson sålde huset, slängde leksakerna och flyttade till Thailand. Till solen och till rötterna.
 

Ann och Jesper sålde huset och flyttade till Thailand

Det är lugnet före stormen. Barnens simglasögon med delfiner och hajar på ligger framme. Sista högen saker som ska upp på farfars loft står och väntar. Utanför är det grått och regnruskigt.
– Ja, vi åker den tjugo… nej, jag menar nästa måndag… nej, på måndag, utbrister Ann och ger maken Jesper en lite förvånad min.
Det är svårt att riktigt förstå att drömmen snart ska bli verklighet, nu är det bara dagar kvar, det mesta är färdigt, barnen har slutat dagis, Ann lär upp sin vikarie och Jesper är redan hemmapappa på heltid.
– Vi började prata om en semester för ett år sedan. För ett halvår sedan kom vi på att vi kanske skulle stanna längre. Sedan har allt gått så fort, säger Ann.
Ann Tassanee Taylor Valfridsson heter hon och är född i Thailand, i staden Korat. Föräldrarna träffades på den amerikanska militärbasen, där de båda jobbade. De gifte sig, men när pappan åkte hem till USA för att fixa i ordning för sin fru och lilla Ann Tassanee, hördes han aldrig av igen.
– Min mor har väl varit rätt bitter på honom. Så jag har aldrig känt att det skulle vara spännande att träffa en sådan man. Men jag skulle gärna träffa den delen av släkten, funderar Ann.

VARFÖR BARA SEMESTER
Några år senare träffade mamma Pranee en svensk man och allt sedan dess heter pappa Roland och kommer från Alingsås.
I Sverige glömdes thailändskan snabbt bort även om kontakten med mostrarna i Thailand och USA hållits genom åren.
– Men, åh, vad tråkigt det var att åka till Thailand på loven, när man var tonåring och bara ville vara med kompisarna, suckar hon och flinar lite ironiskt.
För nu kan hon och Jesper inte tänka sig något bättre än solen, enkelheten och vänligheten i Thailand. Och inte Viggo, snart 5, och Hugo, 3, heller. De vet och minns, sedan semestern för två år sedan.
– Viggo kommer ihåg jättemycket fast han bara var tre år när vi var där. Och det var han som fick oss att ta det här beslutet. Varför bara semester, undrade han. För vi måste jobba, sa vi. Men varför då, undrade han. Mja, för att ha råd med semester, sa vi. Och vi hörde hur det lät, berättar Jesper.
Hyra ut huset var för besvärligt. Sälja verkade lättare och affären gick snabbt och smärtfritt.
– Äh, det var vårt tredje hus. Jag är inte bunden av det materiella. Vi kan köpa ett nytt om vi vill. Vi har pengar till handpenning på ett nytt om så behövs, säger Jesper lätt.
Sedan hans lägenhet i Alingsås förstördes i en brand, spelar tingen ännu mindre roll.
– Jag har alltid tänkt att jag kan flytta utomlands. Slippa kylan och mörkret. Nu vill jag fiska i Thailand. Bada. Och spela poker!

VÄSKORNA PACKADE
Livepokern kommer han att sakna, för den är förbjuden i Thailand. Men nätpoker fyra dagar i veckan ska bli hans ”jobb”.
– Ja, det är faktiskt många svenskar som klarar sitt uppehälle på det sättet, säger Ann, som är van vid sin gamblande make.
För henne är resans mål mest att hitta sina gamla rötter och att lära sig thailändska.
–Sedan pojkarna föddes känns rötterna allt viktigare, att få visa dem mitt land och lära dem språket, säger Ann.
Viggo kommer till kaffebordet, kryper upp i mammas knä och tar ett ballerinakex. I Thailand finns det hajar, berättar han.
– Och jag har sett en elefant på gatan där en gång. Och så finns det dinosaurier. Fast de är inte på riktigt. Bara på låtsas, säger han.

Dinosaurier är viktigt just nu, ryggsäcken ska packas full av allehanda skräcködlor. Annars blir det inte många leksaker som får följa med på resan.
– Vi tog en dag, jag och pojkarna, och slängde leksaker. Det var inga problem alls, faktiskt. Det blev ett helt lass fullt. De hade löjligt mycket saker. Lite lego och sådant sparar vi här på farfars loft. Resten köper vi där, berättar Jesper.
Och pojkarna är helt i samma linje. Thailand är ett underbart mål med glass och bad och mamma och pappa i närheten.
– Leksaker kostar ingenting i Thailand, förstår du, säger Viggo förnuftigt och springer iväg.
Han återvänder med en svartvit dödskalleplånbok, full med thailändska baht.
– Oj, säger mor och far när de inser hur mycket leksaker pengarna räcker till.
Familjen har en grundbudget för boende och mat på 10 000 kronor i månaden. För det kommer man långt i ett land som Thailand. Äta ute varje dag och ett rejält hus, med plats för alla släktingar och vänner som kommer under året.
– Vi har valt ett bra område, lugnt och invandrartätt där barnen kan få en vardag med andra svenska barn, säger Ann.
Nu blir de själva invandrare och väljer att söka kontakt med andra invandrare. Tanken får samtalet att stanna upp.
– Och så vill vi ha pool. Vi lägger hellre ett par tusen extra i månaden för att ha det riktigt bra, säger Jesper.
Redan har de spanat på hus via nätet och fått en del erbjudanden, men de vill se vad de har att välja mellan på plats, på södra Phuket. Kanske slår de till och köper något eget, allt underlättas av att Ann har ett vilande medborgarskap i Thailand.
– Vi har gjort oss av med alla studielån och sådant som binder oss här. Vi har slängt allt vi inte vill ha. Jag har tittat på en tröja och tänkt ”gör det verkligen ont om jag slänger den här?”. Nej. Och så har jag slängt. Det har varit så befriande, säger Ann.
Några saker finns kvar på farfars loft och i vänners förråd. På måndag bär det iväg. En vecka på hotell är bokad. Sedan är tillvaron ett oskrivet blad.
– Folk undrar hur vi vågar, berättar Ann.
– Men vi vågar inte mer än andra. Vi bara gör.

Så gjorde familjen Valfridsson

Reser från: Uppväxtorten Alingsås. Är tjänstlediga till och med januari 2009. Har sålt huset. Tror, men är inte säkra på, att de återvänder till Sverige.

Reser till: Södra Phuket, för att hyra hus. Med det som bas ska de resa runt. Vill de köpa hus eller stanna längre, kan Ann använda sitt thailändska medborgarskap.

Reaktioner från omgivningen: Enbart positiva. Hela släkten och många vänner har redan bokat biljett för att hälsa på. Få tror att familjen återvänder, trots att det är tanken.

Mål med resan: Vara tillsammans hela familjen. Hitta släkt och rötter. Bada och må bra. Få många gäster som hälsar på. Ann hoppas att hon och barnen lär sig språket. Jesper vill fiska och komma bort från det svenska klimatet.

Detta packar familjen: Badkläder. Kläder till första veckan. Hygienartiklar. Två datorer, en för jobb och pokerspel, en för barnen så att de kan se Bolibompa på nätet. En bärbar dvd med filmer. Barnen får bära några leksaker själva. Kläder, medicin, leksaker, handdukar och annat köps på plats.

Restips på: thailandsforum.se och thailandliving.se.

Publicerad i Vi Föräldrar nr 1 2009.

NUVARANDE Flytta till Thailand
NÄSTA Resa med bebis – Malins bästa tips