På högfjällshotell med familjen

I Storhogna finns något för alla, konstaterar vår reporter som tog med sig familjen på en lyxig semester.

Fakta Storhogna

Kostnad Vecka 8: 2 vuxna, 1 barn under 2 år, 1 barn under 7 år: 11 500 kr för 4 nätter, inkl halvpension, barnbuffé, fri tillgång till pool, bastu och relaxavdelning samt wellnessprogram.
Liftkort 1 240 kr, vuxen, 7 dagar.
Skidhyra 595 kr, vuxen, 8 dagar. 385 kr, barn, 8 dagar.
Skidskola 525 kr/5 dagar
Antal nedfarter 19, men liftkortet gäller för hela Vemdalsskalet och Björnrike, dvs 52 nedfarter.
Så tar du dig hit Enklast med bil. Tåg, buss eller flyg till Östersund. Därefter 10 mil med bil.
Mer info www.storhogna.com

Där, precis där den slingrande vägen uppför fjället slutar, ligger det: Storhogna Högfjällshotell & Spa. Framför oss breder fjällen ut sig så långt ögat kan nå.
Innanför svängdörren öppnar sig en helt annan värld. Här är det varmt, lite stimmigt och doftar svagt av klor från relaxavdelningens bassäng. Sedan man på Storhogna började satsa på familjesemestrar har fler och fler valt att lägga sina pengar på att få en semester för alla familjemedlemmar.
I vinterträdgårdens matsal finns, förutom de vanliga matsalsborden, även små möbler i snidat trä för de barn som vill sitta själva och äta tillsammans med sina kompisar.  
Tanken är att vistelsen på Storhogna ska kännas som semester för föräldrarna såväl som för barnen. Därför finns det mycket att göra för barnen när de ätit upp maten. De stora träden som växer överallt ger en spännande djungelkänsla och i bäcken bredvid simmar stora rödingar som planterats in. I ena änden finns en stor träkåta med kuddar, sällskapsspel och video. Här kan barnen sitta och mysa när de vuxna äter färdigt middagen i lugn och ro.

Långa middagar
Middagarna på Storhogna är av de slaget att de bör avnjutas länge: alltid tre rätter och alltid råvaror från den närmaste omgivningen, mycket vilt, mycket fisk, svamp och bär. Och för den som är intresserad av vin har restaurangen en välutrustad vinkällare som besökaren kan få en guidad visning i.
Det finns, förutom den vanliga menyn, en särskild barnmeny, men också en barnbuffé som står framdukad. För den som vill lämna barnet till barnvakt finns ett lekrum där anställda skidlärare kvällstid tar sig an barnvaktsrollen. Men, eftersom tanken är att hela familjen ska umgås på Storhogna, brukar det vara rejält hög stämning i matsalen.
I baren finns en liten trappa för barnen, så att även de ska kunna beställa drinkar själva. Här serveras drinkar som Shirley Temple och andra färgsprakande kreationer.
Rummen är små och enkla men ändå fräscha, med våningssängar och badrum på rummet.
I skidbacken, som ligger precis utanför knuten, finns skidskolan. Liftsystemet är stort och kortet gäller över hela Vemdalsskalet. Barnbacken närmast hotellet är snäll, och passar nybörjaren utmärkt. Vill man ha svårare åkning får man ta liften vidare i systemet.
I skidskolan regerar Oskar och Anders och dagens lektion (den första någonsin för våra barn), börjar med en lek. Därefter får de sex barnen i gruppen lära sig slalomåkningens grunder, snart gör eleverna glasstrutar (= bromsar) och glasspinnar (= åker) med skidorna som om de aldrig gjort annat.

Aktivitet och avslappning
Efter en dag i skidbacken kan det vara skönt att slappna av inomhus. Vi har redan på morgonen anmält våra barn till barnyogan. Barnen är spända, men spänningen släpper snabbt och snart går barnen runt som kameler, som kråkor och avslutar med att slappna av på den flygande mattan.
Yogan tar på krafterna, tycker tjejerna, och när vi kommer för att hämta dem hittar vi dem hängande i baren, skönt avslappnade med varsin blå drink. Det blir många (alkoholfria), egenhändigt beställda drinkar, ser vi sedan på notan, men än så länge är vi lyckligt ovetande om det.
Det finns flera pass som är utformade speciellt för barn, och tjejerna testar regnbågslandet, avslappning i skenet av levande ljus, och aquakids, vattengympa för barn.
– Det är ju jobbigt att vara på semester ju, pustar Lova, sex år, mellan aktiviteterna och vi konstaterar att man kanske inte ska pressa in för mycket i schemat, även om det finns mycket man vill  hinna med.
En av dagarna har vi bokat en tur med hundspann. Det blir en spännande upp­levelse. Målet är Samevistet, några kilometer från hotellet. Där finns ett litet kafé med våfflor för den hungrige.
Också vi vuxna hinner med några spaaktiviteter och kan slappa i hotellets egna bastu som har en strålande utsikt över fjället.

Många aktiviteter
Det märks att personalen ansträngt sig för att hitta aktiviteter till alla. En del kostar extra, men många ingår också i priset. Relax­avdelningen, wellnessprogrammet, poolen och bubbelpoolen utnyttjar vi varje dag (speciellt jag, som får ny energi på nolltid).
En av de yngre hotellgästerna berättar att föregående vecka kom en helikopter som tog med barnen upp i luften.
– Åh, jag vill OCKSÅ åka helikopter, utbrister våra barn, och vi inser att de snabbt skaffat sig rejält lyxiga vanor.
Kanske blir det så. En vistelse på Storhogna Högfjällshotell & Spa känns rejält lyxig, och flera av de gäster vi pratar med berättar att de sparat ett bra tag just för att uppleva den här lyxen. Tanken med vårt högfjällshotell var ju att hela familjen skulle kunna slappna av. På en vanlig fjällsemester i stuga är det alltid någon som måste planera och laga mat och städa, här kan man släppa alla såna måsten, så smakar det så kostar det, konstaterar vi krasst.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 1/2007

NUVARANDE På högfjällshotell med familjen
NÄSTA Bydalsfjällen – en pärla för barn