Resa till värmen i vinter?

Efter den solfattiga sommaren törstar vi svenskar efter sol och värme – men vart ska man åka?

 

 

Vi listar resebolagens charternyheter för barnfamiljer.

Ving: ”Fler familjevänliga hotell”

Kanarieöarna
Som vanligt är Kanarieöarna Vings populäraste vinterresmål. För barnfamiljerna rekommenderas de barnanpassade hotellen Sunwing Resort och Sun Garden.
I år har Ving utökat med ett Sun Garden-hotell som heter Riviera Marina och ligger i Playa del Cura på Gran Canaria. Även Sunwing Resort Arguineguin, Cala Bona samt Fanabé på Teneriffa är mycket populära bland barnfamiljer, berättar Lisa Lenneman, informatör på Ving.

Thailand
Förra året öppnade familjevänliga Sunwing Resort & Spa Bangtao Beach. I år kommer Ving med ett nytt familjevänligt hotell, Phuket Orchid Karon Beach i Phuket.

Ny boendeform
Ving har fördubblat antalet all inclusive-hotell där all mat och dryck ingår samt även börjat med Sunwing Inclusive, en friare boendeform där all mat ingår men bara i fem dagar samt att drycken är begränsad.

Nyheter för lite äldre barn
Vad gäller vinterns nya resmål är årets Vingnyheter kanske mest lämpade för familjer med lite äldre barn.
• I Kenya kan man kombinera sol och bad med safari.
• Vietnam passar även familjer med mindre barn. Kuststäderna Phan Tiet och Nha Trang samt ön Phu Quoc har alla långa, fina sandstränder. Notera att Vings alla Vietnamresor börjar med tre dagar i Saigon, vilket kan vara ganska påfrestande för små barn. Men då kan man se till att välja ett hotell med pool och vistas där i stället, tipsar Lisa Lenneman.

Mer info: ving.se


Apollo: ”Boka nu om ni vill till Thailand”

Informationschefen Kajsa Moström vill uppmana alla som planerar en Thailandsresa i vinter att skynda på. 
– Bokningsläget är helt otroligt, speciellt till Krabi men även till Phuket. Vi letar hela tiden efter ytterligare flygkapacitet.
Andra resmål som är populära bland barn­familjer är Kanarieöarna samt Egypten, Sharm-el-Sheikh och Hurghada.
– Har man bara en vecka på sig väljer man gärna dessa resmål tack vare den korta flygtiden, menar Kajsa Moström.

 

Thailand
Apollos populäraste destination är Thailand. Här erbjuder charterbolaget resor till Phuket, Khao Lak, Koh Kho Khao, Koh Samui samt Krabi, varfrån man kan ta sig antingen till svenskön Koh Lanta eller till Ao Nang.
Vinterns Thailandsnyheter är ön Koh Phangan som ligger norr om Koh Samui samt det relativt okända Trang med kritvita sandstränder och regnskog.

 

Vietnam
Apollo startar med charterflyg direkt till Saigon. Till skillnad från de andra charterbolagen kan man här som barnfamilj (om man vill) hoppa över Saigon och åka direkt till badorterna Pan Thiet, Nha Trang eller ön Phu Quoc.  Resan kan även kombineras med en rundresa i Kambodja.

 

Kenya
Kenyas popularitet beror till stor del på att man kan kombinera safari med sol och bad. För att möta efterfrågan från barnfamiljerna kommer Apollo att erbjuda särskilda familjesafarier. Safari rekommenderas inte för barn under 6 år. Man ska kunna sitta tyst om djuren närmar sig, berättar Kajsa Moström och tipsar om hur man till exempel kan göra om man har barn i olika åldrar.
– Man kan dela på sig. En förälder åker på safari, medan den andra stannar kvar på lodgen med det yngre barnet. Lodgen (safaristugan) är utformad på ett familjevänligt sätt med olika aktiviteter för barnfamiljerna, berättar hon.

Mer info: apollo.se


Fritidsresor: ”Egypten är på väg tillbaka”

Kanarieöarna
Hos Fritidsresor utgör Gran Canaria, Teneriffa och Lanzarote 40 procent av vinterns utbud. Kanarieöarna har blivit så populära att man producerat en egen ny katalog och specialsajt.

Egypten
Egypten är (efter en kortare svacka) åter på uppgång och där har Fritidsresor ökat antalet resor till barnvänliga Sharm el Sheikh.

Blue Village Exotic
I vinter har ett nytt familjekoncept tillkommit, Blue Village Exotic, där har man lagt fokus på det lokala vad gäller till exempel mat och underhållning, berättar pressansvarige Jim Hofverberg. Det nya lyxfamiljehotellet Cha-da Beach på Koh Lanta i Thailand är ett sådant exempel.

Mauritius
Direktflyget har gjort Mauritius mycket populärt, berättar Jim Hofverberg. Hotellet Flic en Flac på Sugar Beach är speciellt familjeanpassat.

Siambukten
Direktcharter till Siambukten på thailändska östkusten är Fritidsresors stora vinternyhet. På fastlandet ligger de små resmålen Khanom och Chumphon, båda mycket lugna med långa fina sandstränder. Härifrån kan man göra utflykter till olika öar, till exempel Koh Phangan, Koh Tao samt Koh Samui. Boende finns i alla prisklasser och det går att kombinera en vecka på fastlandet med en vecka på någon av öarna.

Kambodja
Fritidsresors vinternyhet är direktcharter till Kambodja. Då kan man antingen välja att stanna två veckor i Sihanoukville eller kombinera en vecka i Sihanoukville med tre övernattningar i Phnom Penh och fyra i Siam Reap där det berömda tempelområdet Angkor ligger i närheten.

Vietnam
Här erbjuder Fritidsresor kombinationspaket med två nätter i Saigon och resterande dagar i badorten Pan Thiet eller på ön Phu Quoc.

Mer info: fritidsresor.se


Solresor: ”Oman är fantastiskt för barnfamiljer”

Teneriffa, Gran Canaria och Hurghada har hittills varit de populäraste resmålen bland barnfamiljerna som redan bokat sin vinterresa hos Solresor.
– Men vi tror även att våra nyheter, direktcharter till Phuket, egyptiska badorten Sharm-el-Sheikh samt Lanzarote, kommer att locka många barnfamiljer, säger Anders Hagert, vd på Solresor.

Oman
Oman har funnits i Solresors utbud i drygt två år. Den relativt korta flygtiden på 7,5 timmar i kombination med det stabila klimatet året om har gjort Oman till ett populärt resmål
– I Oman har vi femstjärniga hotellet Crowne Plaza som är fantastiskt för barn­familjer – med utmärkt strandläge och ett stort poolområde, berättar Anders Hagert.

Lanzarote
Solresors vinternyhet är Lanzarote. Hotellen ligger i Puerto del Carmen, Costa Teguise samt på Playa Blanca. Samtliga orter är barnvänliga.

Egypten
Badorten Hurghada är ett av Solresors populäraste resmål. Nu kommer man även ut med nyheten Sharm el Sheikh som enligt Solresors vd lämpar sig ännu bättre för barnfamiljen.
– Sharm-el-Sheik är mer sammanhållet än Hurghada. Här finns också jättefina sandstränder och en liten stadskärna. Ett perfekt resmål för barnfamiljer, inte minst tack vare den korta flygtiden.

Thailand
Phuket har tidigare bara kunnat nås med reguljärflyg via Bangkok. Men nu har Sol­resor startat direktcharter till Phuket. Antingen väljer man att stanna i Phuket eller så fortsätter man vidare med busstransfer till barnvänliga Khao Lak eller till Krabi, Ao Nang.

Kerala
Non stop-flight till Kerala i Indien är Solresors vinternyhet. Flygresan tar nio timmar och går till Trivandrum, som är huvudstad i delstaten Kerala. Hotellen är placerade i bad­orterna Kovalam och Varkala. Solresor hoppas på att Kerala kommer att bli ett alternativ för de familjer som tröttnat på Thailand.

Mer info: solresor.se  

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 10/2007

NUVARANDE Resa till värmen i vinter?
NÄSTA Julkalendern Lucka 21