Bydalsfjällen – en pärla för barn

Vi Föräldrars redaktionschef Åsa Albinsson åker helst till Bydals­fjällen med familjen. Här finns snälla backar och en fantastisk natur, perfekt för en familj med små barn.

Fakta Bydalsfjällen

Skidskola Birkls Alpina har snälla och duktiga lärare. Skidskola och privatlektioner för barn och vuxna. www.birkls.com Prisexempel skidskola för knattar 4–6 år i fem dagar: 720 kronor.
Antal liftar 15
Antal nedfarter 50
Prisexempel liftkort normalsäsong vuxen 5 dagar: 990 kr
Boende Prisexempel vecka 13, stuga i Höglekardalen, fullt utrustad, 6 bäddar, slutstädning ingår:  4 990 kr för en vecka.
Skiduthyrning Priserna varierar mellan 60–150 kronor per dag.
Så tar ni er dit Enklast med bil. Annars flyg eller tåg till Östersund och sedan taxi eller buss.
Mer info www.bydalsfjallen.se
Breda, snälla backar, mycket snö och fantastisk natur. Visst låter det för bra för att vara sant? För en familj med små barn är Bydalsfjällen en riktig pärla.
Med två små barn är Höglekardalen och Bydalen, som ligger i Bydalsfjällen cirka sex mil från Östersund, vår absoluta favorit. Vi har tillbringat en fjällvecka där varje vinter sedan barnen var riktigt små och bägge två har gjort sina första trevande plogsvängar i Drommens barnbacke (eller Dromben, som treåringen envisas med att kalla det).
Backarna är snälla och passar de flesta – från totala nybörjare till lite mer avancerade åkare. Vill man kan man också åka organiserad off pist på Västfjället, men de flesta väljer ändå någon av de 50 pistade nerfarterna. Liftköerna är oftast väldigt korta, om man inte väljer att komma när östersundsborna har sportlovsvecka förstås.

Längdspår
För den som inte är intresserad av slalomåkning finns 40 kilometer preparerade längdspår, fjällpulka finns att hyra för den som har riktigt små barn. Man kan också åka långfärdsskridskor på sjön, vinterfiska och fjällrida. Eller bara ta sig upp till Fjällhalsens restaurang, som ligger på 720 meters höjd, och beställa en våffla eller en öl och njuta av den fantastiska utsikten.
Kvällslivet är inte alls lika livligt som i närmaste grannorten Åre. När mörkret sänker sig över Bydalen är det mer grillafton på värdshuset och fackelskidåkning som gäller än nattröj på disco. Samtidigt är after skin, som ibland bjuder på lokala band, så familjeanpassad och avslappnad att man gärna tar med småttingarna.
Under högsäsong kan man välja att bo främst i en av stugbyarna i Bydalen, Höglekardalen, Fjällhalsen eller Gräftåvallen. Stugorna är fullt utrustade och med bra standard. Under högsäsong finns cirka 1 000 sängplatser att tillgå, så det gäller att vara ute i tid om man ska boka sig en vecka här.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 1/2007

NUVARANDE Bydalsfjällen – en pärla för barn
NÄSTA Smarta fjälltips