Hitta resevagnen för dina behov

Vi guidar till den bästa resesulkyn.

Resesulkys blir mer och mer populära. Vi använder dem när vi ska resa bort, när vi ska till affären och för att hämta och lämna på dagis. Vi använder dem med andra ord precis som vanliga sittvagnar, fast det är förstås på resan som de verkligen kommer till sin rätt. De är lätta att fälla ihop, tar mindre plats i bakluckan på bilen och de finns i en uppsjö av färger och prisklasser.

Utbudet av resesulkys har aldrig varit större och det kan kännas svårt att välja. Fundera över vilka funktioner du verkligen behöver innan du väljer vagn – det är expertens råd.

– Förr såldes den här typen av vagnar bara till sommaren, nu säljer vi dem året runt, säger Rikard Kihlman på Babyland som säljer barnvagnar och andra tillbehör för barnfamiljer.

– Anledningen är att småbarnsfamiljer reser året runt men också att vintrarna har blivit mildare och att många tycker att det är praktiskt med en lätt och smidig vagn även här hemma året runt, menar han.

Och i takt med att vagnarna blivit mer populära har de utvecklats med fler funktioner och snygg design. Det har lett till att de generellt blivit dyrare: något som inte verkar störa kunden.

– Kunden köper mycket med ögat. Hon eller han vill ha en lätt vagn som dessutom är snygg. Från att ha sålt billiga paraplyvagnar för några år sedan säljer vi i dag fler av dem som är lite dyrare, säger Rikard Kihlman.

Varumärken viktiga
Genomsnittskunden köper en vagn för runt 1 500 kronor. Varumärken är viktiga medan anonyma märken med lågt pris inte säljer alls, enligt Rikard Kihlman.

Just hur vagnen ser ut och vad vi signalerar med vår vagn är viktigt, menar han och berättar om trendiga barnvagnstillverkaren Mac Laren som nyligen lät designern Philippe Starck designa en av företagets vagnar. Resultatet blev förstås mycket dyrare än den vanliga designen, men personligt säljer och trenden med personligare prylar är här för att stanna, menar experterna.

Särskilt tydlig är trenden med resesulkys som året-runt-vagn i storstäderna, där säljer de lätta vagnarna med små hjul i dag betydligt mer än tidigare, något som sannolikt beror på att dessa vagnar går att använda i stan även på vintern om det inte är så mycket snö. I övriga Europa har man sedan länge använt vagnen året runt, där är dock paraplyvagnen av tradition lite mer utrustad.

Utvecklingen när de gäller de lättare typerna av vagnar har snabbt gått framåt de senaste åren. I dag är det flera av tillverkarna som låter resesulkys bli mer avancerade för att konkurrera, inte bara med traditionella sittvagnar, utan också med rejäla kombivagnar. Den här typen av vagnar är naturligtvis dyrare än den enklaste sulkyn och skillnaderna mellan olika varianter av resevagnar är mycket stor även när det gäller funktioner.

Vilken man ska välja beror på vad man ska ha vagnen till, säger Rikard Kihlman. Alla vagnarna går hyfsat lätt att fälla ihop, skillnaden ligger mycket i vilka funktioner du vill att vagnen ska ha och av vilket material den är tillverkad. En vagn i aluminium är till exempel flera kilo lättare än en vagn tillverkad i stål och för många är det en viktig faktor.


Bra att tänka på inför köpet

Känn dig tryggare i ditt köp genom att granska vagnen ordentligt innan du slår till. Anna Strandberg är barnsäkerhetsexpert på Konsumentverket. Här är hennes bästa råd till dig som funderar på att köpa en rese-sulky.

• Om du ska ha vagnen till vardags och ditt barn ska åka långa sträckor i den, undersök om vagnen är tillräckligt ombonad, bekväm och säker.

• Se till att köpa en vagn som är testad och uppfyller kraven för den europeiska barnvagnsstandarden. En vagn som uppfyller kraven ska vara märkt ”SS EN 1888:2003”.

• Är stödet i ryggen och fjädringen tillräckligt för ett mindre barn? Ryggstödet ska luta lite bakåt, minst 100 grader, för att den ska vara bekväm. Om barnet ska sova i vagnen bör det dessutom finnas liggläge.

• Kontrollera om det fungerar att ha lift eller åkpåse i vagnen om den ska användas när det är kallt.

• Vagnens sitt- och liggdel ska antingen ha ringar där en separat sele kan sättas fast eller vara utrustad med en fastmonterad sele. Det är bra om den fastmonterade selen kan tas bort ur vagnen när den inte längre behövs. (Tänk på att aldrig lämna ett barn sovande i selen. Risken finns att det trasslar in sig i den. Ett litet barn utan sele behöver man ha under uppsyn, så att hon/han inte trillar ur vagnen. Ett barns huvud är tungt och gör att resten av kroppen lätt följer med om barnet lutar sig ut.)

• Vagnen ska vara enkel att fälla ihop och upp. En spärr ska finnas för att förhindra att vagnen fäller ihop sig ofrivilligt.

• Bromsen ska vara lätt att reglera, försäkra dig om att den tar snabbt och säkert. Bromsen ska helst bromsa två hjul samtidigt.

• Hur fungerar vagnen att köra på kullersten, grus, lera och snö? Paraplyvagnar med små hjul kan vara knepiga att köra i moddigt underlag och risken att vagnen går sönder när den används på sådant underlag är stor.

• Välj en vagn som har så många funktioner som du behöver, helst inte fler eftersom det ofta är finesserna som går sönder.

• Om handtaget är vändbart bör det ha en säkerhetsspärr för att förhindra att vagnen tippar om låsningen släpper.

• Om handtaget är höj- och sänkbart, fråga om det finns någon säkerhetsanordning för att förhindra att handtaget kan gå av vid de reglerbara lederna.

• Om vagnen har avtagbara hjul, kontrollera att hjulen är lätta att ta av och sätta på samt att de har en låsanordning som inte går upp om man kör emot något, t ex en trottoarkant.


Så testade vi/Läs mer i Vi Föräldrar

I Vi Föräldrar nummer 8 har vi låtit 11 familjer testa varsin resesulky under cirka en månad.

Familjerna har framför allt testat de olika funktioner som varje vagn har, hur lätt vagnen är att fälla ihop, hur den är att bära, design och kvalitetskänsla.

 

Alla vagnarna rekommenderas från cirka 3 månader upp till cirka 3 år.

 

Testfamiljerna har i testet utgått från att vagnarna ska användas som en resevagn. Testfamiljerna har också fått sätta ett totalbetyg på mellan 1 och 10.

 

De vagnar som ingår i testet är Carena Buggy Lux, Maclaren Quest, Quinny Zapp, Mutsy Eayrider, Crescent Street, Inglesina Trip, Babyproffsen Babytravel 5-läges, Peg Pérego Plico P3, Akta Graco Mosaic, Bugaboo Bee och Babyproffsen Babytravel 2-läges.

 

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 8/2008

NUVARANDE Hitta resevagnen för dina behov
NÄSTA Allt du vill veta om amning