Åre – för små skidälskare

Vi föräldrars reporter Anna Gardberg och hennes man var inbitna skidfantaster redan innan de fick barn. När barnen kom invigdes de i familjens favoritsport, och Åre blev det självklara valet.

Fakta Åre

Skidskola Flera olika kurser för barn och vuxna, nybörjare och vana. Prisexempel: Nybörjarkurs för barn 4–6 år i fem dagar: 820 kronor.
Atal liftar 40
Antal nedfarter 100
Prisexempel liftkort Liftkort för 5 dagar 1 140 kr för barn över 8 år och 1 425 kr för vuxna. Gratis för barn under 8 år.
Skidutrustning Skidor för vuxna nybörjare 200 kr för en dag. Billigare att hyra flera dagar i rad.
Så tar ni er dit Bil, flyg eller tåg
Mer info www.are.se www.skistar.com/are

Skidåkning är en perfekt familjeaktivitet så fort alla i familjen har kommit till den punkt då man kan röra sig upp och ner i backen – kunna åka lift, och bromsa.
För vår del har vi kommit till två barn som är utcheckade i skidbacken. Att tillsammans ge sig av nerför backen, njuta av naturen, den friska luften, utmaningen i skidåkningen är toppen. Att sedan mysa tillsammans med medhavd matsäck eller i en bastu efter avslutad skiddag, är precis sådana små ögonblick som är livet.

Årefjällen är absolut en metropol. Här finns allt. Riktigt bra skidåkning för den som söker det och puls, med allt vad det innebär av shopping, restauranger, saker att se och aktiviteter.

3 tips
1. Se till att ha lämplig utrustning och lämpliga kläder.
2. Gå igenom logistiken. Ett vanligt upplägg är att en vuxen får åka på egen hand ett par timmar medan den andre tar hand om det lilla barnet. Det kan bli kallt och trist, därför kan det vara bra att ha några ”oaser” att ta sig till. Ett tips är att hänga på ett större hotell och låta den lille krypa runt. Åk gärna tillsammans med en annan småbarnsfamilj, så kan två vuxna ha sällskap av varandra.
3. Barn är olika, en del är sugna på skidskola, för andra är det bättre att vänta. Känn av vad som passar just ditt barn. Fördelen med skidskola är gemenskapen och att barnet lär sig av bara farten.


Bäst att bo

Åre Björnen. Vill du ta det lite lugnare, välj då Åre Björnen vars fokus är barnfamiljen. Här finns både enkla och lyxigare lägenheter att bo i, barnens skidområdet runt knuten, liksom restaurang och särskild barn-after ski. Tips: Åre Björnens särskilda familjeveckor; veckorna 2–4, 13–14.

Åre Holiday Club passar den som vill ha det relativt lyxigt. Här finns upplevelsebad, inomhusgolf, shopping och spa. Tips: Hotellet har LAB, en fräsch lokal som erbjuder lek, aktiviteter och barnpassning. Den som bor på hotellet kan även beställa enskild barnpassning,
www.holidayclub.se

Edsåsdalen är en lugn, barnvänlig, miniliten skidort med ett härligt klassiskt fjällhotell,
www.kojafjallhotell.se
Skidåkningen i backen närmast ”byn” är enkel, med en liten barnbacke och mysig grillkåta precis intill. De lite äldre barnen har ett par nedfarter som de blir nöjda med. En sagostig för längdskidåkning med det lilla barnet finns runt knuten, liksom skidskola.

Trillevallen – ett mindre skidområde som erbjuder både enkel och mer spännande skid­åkning. Lugnt tempo och inte på långa vägar lika mycket folk som i Åre. Det finns inte mycket till mys, aktiviteter eller restauranger, men att ta sig dit och prova på skidåkning för de mindre eller lite större barnen passar bra. En enkel ”rep-lift” och en skidkarusell finns.


Missa inte!

Provsmaka: Se hur det går till att göra smarrig choklad i Åre Chokladfabrik. Och provsmaka, www.fjallkonfekt.se

Italien i Sverige: Testa italiensk glass framför öppna brasan på krogen ”Madonna di Campiglio”,
www.madonnadicampiglio.se


Plaska: Äventyrsbadet på Åre Holiday Club är proffsigt, fräscht och vänligt. De minsta barnen har egen plaskpool. Badleksaker och simdynor finns att låna. De större barnen är lätta att hålla reda på eftersom badet är precis lagom stort, www.holidayclub.se


Klappa en ren: Upplev sameliv i Njarka i Duved.


After ski: riktig barn-after ski finns på Åre Björnen, med barnband och saft. Men pröva också ”riktig” after ski, de lite större barnen brukar tycka det är spännande. Till exempel på hotell Diplomat mitt i byn,
www.hoteldiplomat.com

Åre Continental Inn har en lugn och välkomnande Moose Lounge som är en oas för frusna och trötta stora och små skidåkare. Sköna soffor och ett fascinerande älghuvud. Tips: barnbacke runt knuten och en stor lekplats som man ser inifrån loungen,
www.areinn.se


Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 1/2007

NUVARANDE Åre – för små skidälskare
NÄSTA Kan små barn äta sushi?