Att göra i sommar med barn – 20 tips

Här är Vi Föräldrars tips på vad du och din familj kan göra i sommar. Budget - mellan - lyx - välj vad som passar er budget bäst. 10 aktiviteter som är helt gratis hittar du under budget.

Lyx!

Här är tips på saker som kostar runt 1000 kr och uppåt för hela familjen.

Skara Sommarland

På Skara sommarland betalar du i entrén för att sedan kunna använda parkens alla nöjen. Här finns vattenland, gocart och show, utöver karuseller och berg-och-dalbanor. Mycket populärt och drar en hel del folk hela sommaren. Bra att vara ute i god tid för kön till entrén blir snabbt lång. Passar mellanstora barn, för de riktigt små barnen kan det bli väl livligt i vattenlandet.

Kostar: barn under en meter går in gratis, vuxna 319 kr för en dag.

Öppet: från 20 juni till 5 juli är det öppet mellan 10-17, från 6 juli till 10 augusti öppet mellan 10-19, sedan mellan 10-17 fram till 18 augusti.

 

Leksand Sommarland

En liten bit utanför Leksand ligger sommarland. Här finns bland annat klättervägg, stort vattenland, hoppborg utöver motorland, vilda västern-fort och bad i Siljan. Finns även stugby i anslutning till parken. Väldigt vacker utsikt ingår. Du betalar i entrén och sedan ingår alla nöjen, utom ammunition till luftgevären, det kostar extra. Passar mellanstora och stora barn.

Kostar: barn under en meter går in gratis, vuxna 290 kr för en dag.

Öppet: från 20 juni till 30 juni är det öppet mellan 10-17 varje dag, från 1 juli till 10 augusti mellan 10-18. Sedan mellan 10-17 fram till 18 augusti.

 

Bo på lantgård – hela landet

Kombinera en upplevelse med ett boende. Att bo på lantgård har blivit mer och mer populärt och det är som en slags kombinationssemester. Ni behöver inte  ta bilen för att barnen ska uppleva något, allt finns på gården.

Här kan du söka efter lantgårdar

Priser: allt mellan 2500 kr i veckan och uppåt, beroende på var i landet gården ligger.

Öppet: se efter på varje gård.

 

Astrid Lindgrens Värld

Det här är en svensk klassiker, något som alla säkert tänker att de vill besöka någon gång med sina barn. Här finns hela Astrid Lindgrens värld, alla kända karaktärer trampar runt så barnen kan möta dem. I den här parken kan ni säkert spendera mer än en dag. Finns något för alla åldrar, men är såklart en fördel om barnet känner till böckerna.

Öppet: 6 juni till 1 september mellan 10-18.

Kostar: för en familj kostar det 1285 kr för en dag, sedan finns det mängder med olika priser för tvådagsbiljett, singelfamilj m.m. Läs mer här på deras sajt.

 

 

Budget!

Här är saker ni kan göra som kostar under 1000 kr för hela famljen.

Ko-safari på Väddö

Det här är kul att göra med barnen. Det är en bonde som tre gånger i veckan skjutsar ut ett gäng i sin vagn efter traktorn rakt ut bland korna. Sedan berättar han om kossorna, vad de heter och hur de är. En kort tur med mycket nöje för både stora och små. Om ni ändå är ute i Norrtälje-trakten så passa på.

Öppet: 1 juli till 9 augusti, mån, ons och fre kl 12 avgår det turer. Extraturer sätts in om det är många som vill hänga med ut i hagen.

Kostar: cirka 50 kr för en biljett.

Läs mer om ko-safari här

 

Låt barnen köra egna bilar i Nykvarn

På Lådbilslandet betalar du i entrén då ingår fem åk, man kan köpa till fler åk för 20 kr. Barnen kan åka eldrivna små bilar på gator som ser riktiga ut. Här finns också en karusell, hoppborg och lekpark. Passar alltså även lite mindre barn, mellan 2-10 år är deras egen rekommendation. En lagom stor park med uppskattad attraktion för barnen.

Kostar: entrén för varje barn är 300 kr. Vuxna går in gratis. OBS – de tar inte betalkort i entrén.

Öppet: varje dag mellan 24 juni – 11 augusti, vardagar kl 10-17 och helger 11-17.

 

Exotiska djur i Östersund

Frösö zoo är något för er som är på väg norrut, eller bor norrut i landet. Ett zoo som helt riktat in sig på exotiska djur. I tropikhuset finns det mycket att få syn på, ormar, lemurer och annat. I parken finns de stora djuren såsom tigrar, lejon och hyenor. Passar alla åldrar, då det även finns cirkus och museum. Funkar även när det regnar.

http://www.frosozoo.se/

Kostar: familjeentré för 2 barn och 2 vuxna kostar 550 kr till exempel.

Öppet: 20 juni till 11 augusti har de öppet mellan 10-16, förutom 1 juli till 31 juli då de har öppet mellan 10-16.

 

Lek i en äkta prinsess-lekstuga

På Sofiero slottspark i Helsinborg finns en lekpark som är lite speciell. Här står nämligen prinsessornas gamla lekstugor, det finns utklädningskläder och en helt ny drakborg i skogen. Och en trollstig. Det finns även odlingslådor där barnen själva får plantera. Passar alla åldrar och en mycket vacker promenad i slottsparken ingår.

Öppet: mellan 10-18 hela sommaren.

Kostar: vuxen 100 kr, barn under 18 går in gratis, barn under 12 år i sällskap med vuxen.

 

Orsa Björnpark

Det här är en djurpark för stora vilda djur, som du faktiskt kommer att se. Tigrar, björnar och isbjörnar brukar vandra så att man kan titta på dem länge och verkligen hinna uppleva dem. Parken ligger på ett berg så var beredd att gå mycket uppför och sedan utför. Finns bra platser att äta egen matsäck på. Man kan även hyra stuga i anslutning till parken. Passar alla åldrar.

Öppet: mellan 22 juni till 18 augusti mellan 10-18.

Priser: för en familj med två vuxna och två barn, 595 kr. Annars går barn under 3 år in gratis med betalande vuxen, som kostar 225 kr.

 

 

Budget!

4h-gård – hela landet

Här kostar det ingenting. Barnen kan i lugn och ro gå och titta och hälsa på djur, komma nära naturen och bara vara. Matsäck är ett tips och ta god tid på er.

Här hittar du alla 4h-gårdar i Sverige.

Åk till en strand!
Om solen tittar fram så packa ner badkläder, flytvästar, simpuffar, vatten och solkräm. Med hink och spade kan man roa sig en hel dag.

Byt miljö!
Bor ni i stan; upptäck skogen! Bor ni på landet; upptäck staden! Bara att åka buss och titta på allt som händer utanför fönstret kan vara en stor upplevelse för en 2-åring. Jäkta inte, utan låt stadsvandringen ta den tid den tar. Stanna och titta på lyftkranen eller vägarbetet, betrakta båtarna i hamnen eller duvorna i parken. Åker ni ut i skogen, utrusta barnet med en korg att samla spännande saker i. När ni kommer hem kan ni pyssla med kottarna, pinnarna och bladen ni hittat.

Upptäck en ny lekpark
Packa matsäck och åk till en lekplats som ni aldrig har besökt förut, eller till en helt ny äng, park eller skog. Titta på kartan och ger iväg!

Susa iväg på cykel
Så fort ditt barn kan sitta ordentligt, från cirka 9 månaders ålder, kan hon eller han åka bak på din cykel i en cykelsits. Tänk så mycket som finns att se, lyssna till och lukta på för din lilla passagerare – och vilka starka ben du får på kuppen!

Gå på fågelspaning
Ta fram kikaren och gå på fågelspaning tillsammans. Vad hittar ni för fåglar? Stora, små, olika färger? Lever de själva eller har de en stor familj? Hur ser pojk- och flickfåglarna ut? Bor de här hela vintern eller har de kanske kommit nu till våren? Och vad äter fåglarna? Ta gärna med en bra bok med bilder på fåglarna. I bästa fall kan ni kanske mata dem och få lite närkontakt med änderna i sjön eller småfåglarna i busken.

Lek med vatten
Ut och gör sånt som inte passar inomhus, som att plaska med vatten. Så fort det blir lite ljummet ute; ta fram en liten balja, fyll den med vatten och lite leksaker eller med sand för härlig geggamoja.

Mata änder
Bege er till en park med ett vattendrag och ta med en påse gammalt bröd (ta med mycket!). Enkelt, billigt och alldeles, alldeles underbart att se änderna tävla om brödbitarna och höra deras kvackanden.

Ordna skattjakt
Säg det barn som inte älskar att leka skattjakt. Lägg ett eftertraktat föremål i en liten ask, göm denna utomhus och ge barnen en skattkarta. Alternativt guida ditt barn genom att säga till exempel ”nu bränns det!” när det närmar sig gömstället, eller ”nu blir det svalare”. När skatten är funnen kan barnen få gömma något för dig!

Blås såpbubblor
Billigt och lätt att packa i väskan. Låt barnet blåsa, jaga dem och beundra hur de glittrar vackert i solen.

Plaska i pölar
Ta på er gummistövlar (jodå, ni också, mammor och pappor!) och galonisar och plaska i vattenpölar tillsammans med de små. Att få se sina föräldrar hoppa i pölar är garanterat uppskattat!

Ett bonustips från redaktören:
Ta med er ett spö med en fungerande rev och fiska. Går lika bra med bröd eller majs istället för mask. Befinner ni er på västkusten så kan ni alltid fiska krabbor. Befinner ni er på östkusten så fiska strömming, det blir alltid napp. Tips är att säga till barnen att ligga ner på bryggan om de ska spana efter krabbor, så druttar de inte i. Flytväst är ett måste.

NUVARANDE Att göra i sommar med barn – 20 tips
NÄSTA Det kan du göra åt platt huvud