iStockphoto

Lär er att bråka bättre så får ni fler goa stunder tillsammans.

Så löser ni vardagsbråken

Vem ska gå upp på natten? Varför ska JAG alltid dammsuga? Varför kan DU aldrig...? Vi Föräldrar frågar experten om hur ni lär er tjafsa bättre.

8 tips - så blir ni bättre på att gräla

  • Prata i jag-form vid gräl: Jag tycker, jag känner, jag vill, så blir det inte så hotfullt eller anklagande.
  • Undvik ord som alltid och aldrig. Samt att kalla varandra för fula saker.
  • Låt inte något du stör dig på ligga och jäsa som en surdeg på insidan. Det är lätt att man börjar hacka på sin partner om man känner sig missnöjd med något.
  • Lämna varandra ifred en stund om ni blir riktigt arga. I konfliker får vi oftast ett påslag av stresshormoner, vi blir mer inriktade på att Jag har rätt och Du har fel och dessutom är Du dum.
  • Var inte mer generös än du känner att du klarar av eller egentligen är. Om man håller med sin partner bara för husfridens skull ligger missnöjet och pyr på insidan istället.
  • Om grälet urartar och ni börjar kalla varandra elaka saker, säg ”stopp”.
  • Det är viktigt att känna att man blir lyssnad på, sedd och tagen på allvar. Om båda känner så finns goda förutsättningar för att gå vidare och inte fastna i ältande.
  • Om man ägnar mycket tid åt att tjafsa om småsaker bör man fråga sig om det ligger något större konfliktämne bakom bråk om smutsiga strumpor på hallgolvet.

När två blir tre prövas relationen. Hur saliga vi än är över det lilla knyte som kommit till oss är det påfrestande för förhållandet att få barn: Vi vet ju inget om hur det är att vara förälder till just det här barnet. Vi vet inget om knodden vi fått. Vi behöver tid att hitta våra nya roller och lära känna det barn som kommit till oss. Det är bäddat för bråk.
– Under en övergångsperiod är det vanligt med fler konflikter i vuxenrelationen innan vi  anpassat oss till den nya situationen, säger Catarina Furmark, psykolog i ett småbarnsteam på Barn- och ungdomspsykiatrin i Solna samt konsult på bvc.

Vad vill ni säga

Bråk är i sig inget farligt. Men om bråken hela tiden upprepar sig och
handlar om samma sak, eller om man hackar på varandra, bör man fråga sig vad det beteendet står för. Vad man egentligen vill säga.
    – Par som är överens om till exempel arbetsfördelning och sådant som har med barnen att göra är mer nöjda än andra, säger Catarina Furmark.
Hon brukar inte ge generella råd men har ändå några allmänna tips till alla småbarnsföräldrar, nämligen att låta saker ta sin tid och inte vara tidsoptimist, att förbereda så gott det går och försöka skapa bra och fungerande rutiner.
– Och att ta alla tillfällen i akt att sova och försöka minimera måsten och stress.
Att ofta bråka är enligt forskning ingen fara, så länge man oftare är sams än osams och ser till att fylla på relationen med omtanke och positiva upplevelser, enligt Catarina Furmark.

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler