”Visst blir det en del matspill”

Det är inte alldeles okomplicerat att laga maten hemma hos familjen Simonsson Samuelsson.
Både sonen Johan och dottern Linn är födoämnesallergiska.

Vår matfilosofi är att det ska vara trevligt att sitta tillsammans vid matbordet och äta, och att vi äter de flesta måltider tillsammans, berättar Monica, mamma till Johan, 4 år, och Linn, 15 månader.

– Vi försöker laga husmanskost, men ibland blir det snabbmat som pommes frites och korv.

Just nu är det Monica som är föräldraledig och eftersom hennes man jobbar mycket blir det hon som varje vecka storhandlar och lagar mat. Matinköp och tillagning kräver en del tid. På grund av allergier är de relativt bundna och kan inte köpa vilken mat som helst.

– Det blir rätt mycket kassler, korv och köttfärs, eftersom Linn är allergisk mot mjölk, soja, vete, råg, havre, korn, fisk och ägg. Som det är nu äter hon enbart potatis, majs och nötkött och en specialvälling, berättar Monica.

Att handla specialmat blir dyrare. En normal månad går det åt cirka 5 000–6 000 kronor till familjematen. Kostnad för sådant som sätter lite guldkant på tillvaron, som vin, tillkommer.

Basvaror som alltid finns hemma är korv, köttbullar, bacon och kyckling.

– Jag gillar att ha lite att välja mellan, förklarar Monica.

Någon matsedel har hon inte utan Monica känner efter vad hon vill äta den dagen.

Har man allergier i familjen eller andra svårigheter kring maten så är det inte ovanligt att man lagar olika mat till alla. Även Johan har flera allergier – mot vete, råg, soja och mjölk.

Det blir en del spill.

– Vi slänger nog en full kompostpåse varje dag, tror Monica. Man slänger mer än man tror.

Hon försöker ändå tänka ekonomiskt, att kokt potatis kan stekas nästa dag, eller att göra matlådor på rester som blir över.

När det gäller godis så är söta saker inte bara av ondo, tycker Monica. När barnen i perioder äter lite sämre än vanligt väcker sött hungerkänslor.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 12/2007

NUVARANDE ”Visst blir det en del matspill”
NÄSTA ”Hos oss prioriterar vi maten”